Lyceum omzeilt procedure

Het Amsterdams Lyceum sluit de aanmeldingsperiode vanmiddag, bijna een week eerder dan andere scholen. Foto Elsbeth Tijssen Beeld
Het Amsterdams Lyceum sluit de aanmeldingsperiode vanmiddag, bijna een week eerder dan andere scholen. Foto Elsbeth Tijssen

AMSTERDAM - Het Amsterdams Lyceum omzeilt de aanmeldingsregels voor brugklassers. De categorale gymnasia in de stad zijn verontwaardigd.

In Amsterdam hebben schoolbesturen met de gemeente afgesproken dat er per aanmeldingsronde maar op één school kan worden aangemeld. Kinderen en hun ouders ontvangen daarom van de basisschool een gewaarmerkt formulier van de basisschool. Als er te veel aanmeldingen zijn, kan een school loten.


Het Amsterdams Lyceum sluit de aanmeldingsperiode vanmiddag, bijna een week eerder dan andere scholen. Als het moet, kunnen uitgelote leerlingen met hetzelfde formulier volgende week elders nog een tweede kans wagen. Oneerlijk, vindt rector Jan van Muilekom van het Vossius: ''Alle ouders moeten evenveel kans hebben hun kind aan te melden. Het is heel belangrijk dat alle scholen één lijn trekken.''

Rector Roel Schoonveld van Het Amsterdams Lyceum haalt zijn schouders op. Vorig jaar moest hij loten. De leerlingen die niet bij hem terecht konden, werden door de categorale gymnasia achtergesteld: ''De gymnasia die nog plek hebben, loten in de tweede ronde eerst de kinderen die op een ander gymnasium zijn geweigerd. Onze kinderen mochten toen niet meedoen, omdat het Amsterdams Lyceum ook een vwo heeft.''
Het Amsterdams Lyceum besloot de spelregels te veranderen. Op andere scholen werd ziedend gereageerd. Schoonveld: ''Men vond het schandalig.'' Maar de actie heeft wel succes. Volgend jaar worden de regels waarschijnlijk voor alle scholen aangepast.


De truc van Het Amsterdams Lyceum kan voor leerlingen nog wel een vervelend staartje hebben. Het Vierde Gymnasium en het Vossius laten weten dat zij leerlingen in de eerste ronde niet aannemen als zij bij Het Amsterdams Lyceum zijn uitgeloot. Aan het formulier is dat echter niet te zien. Pieter Hettema van het overkoepelend overleg van Amsterdamse schoolbesturen Osvo verwacht dan ook dat scholen ouders die zich volgende week pas melden, kritische vragen stellen: ''En dan kunnen ze hen de eerste aanmeldingsronde weigeren.'' Zo'n vaart hoeft het waarschijnlijk niet te lopen. Zoals het er nu naar uitziet, hoeft Het Amsterdams Lyceum net niet te loten.


In het Amsterdamse onderwijs melden ieder jaar circa 6300 kinderen zich aan voor een eerste klas, ongeveer 150 van hen moeten loten. Loten komt behalve op de gymnasia ook voor op enkele havo's en bij vmbo-t. Bij de meeste scholen sluit de aanmeldtermijn eind volgende week. Leerlingen horen veelal in de week daarna of ze geplaatst zijn. (MARIEKE MONDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden