Luxeverzuim? De jacht op spijbelaars is open

Leerlingen die niet op school zitten, kunnen rekenen op huisbezoek van een leerplichtambtenaar. Foto GPD Beeld
Leerlingen die niet op school zitten, kunnen rekenen op huisbezoek van een leerplichtambtenaar. Foto GPD

AMSTERDAM - Alle basisscholen in Amsterdam krijgen morgen een telefoontje van spijbelambtenaren, die willen weten welke leerlingen de kerstvakantie met een paar dagen hebben vervroegd. Leerlingen die niet op school zitten, kunnen rekenen op huisbezoek van een leerplichtambtenaar. Die zal controleren of het verzuim een goede reden heeft. Als dat niet het geval is, krijgen de ouders een procesverbaal en een boete van maximaal 375 euro.

Henk Krauwel, directeur van Bureau Leerplicht Plus in Amsterdam, wil met deze actie ouders aanpakken die hun kinderen morgen en overmorgen thuis houden om zo de kerstvakantie te verlengen. Ouders verzinnen allerlei smoesjes, die voor scholen moeilijk te controleren zijn, zegt hij. ''Opa's en oma's overlijden voor de vijfde keer, of een vijfentwintig jarig huwelijk wordt voor de zoveelste keer gevierd. Wij gaan alles controleren en ouders moeten bewijzen of echt sprake is van een sterfgeval of een feest. Voor ons is luxeverzuim een serieuze zaak.''

Ambtenaren van Bureau Leerplicht Plus komen morgen bijeen in een callcenter in Amsterdam-Noord. Van daaruit bellen zij 220 basisscholen en krijgen daarbij hulp van twintig leerlingen die de ROC-opleiding tot onderwijsassistent volgen.

Het voortgezet onderwijs valt buiten deze actie, omdat die scholen al een leerplichtambtenaar in huis hebben. Het is de derde keer dit jaar dat Bureau Leerplicht op grote schaal in actie komt. (MICHIEL COUZY)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden