Luxembourg failliet en dicht

Grand café Luxembourg, hotspot aan het Spui, maar het lijdt al jaren verlies. Foto Bart Koetsier Beeld
Grand café Luxembourg, hotspot aan het Spui, maar het lijdt al jaren verlies. Foto Bart Koetsier

AMSTERDAM - Grand café Luxembourg aan het Spui is gisteren gesloten, nadat de eigenaar, Dantzig aan de Amstel BV, failliet is verklaard.

Er is een grote betalingsachterstand bij een pensioenfonds en bij de Belastingdienst. Luxembourg is een hotspot op het Spui, maar lijdt al jaren verlies.

Dantzig aan de Amstel wordt geleid door Martin Nijdam, vroeger de rechterhand van de overleden horecatycoon Sjoerd Kooistra. In de bv zitten ook het gelijknamige café-restaurant in de Stopera en de Heineken Hoek, maar de exploitaties van deze zaken lijken niet in gevaar.

Luxembourg werd door Dantzig aan de Amstel gepacht van Plassania BV, het failliete moederbedrijf van Kooistra. De zaak is nu onder beheer van Plassaniacurator Seerp Gratama, die van Nijdam de sleutels heeft gekregen. Gratama denkt dat het grand café 'binnen enkele dagen' heropend kan worden, via een doorstart met het bestaande personeel.

In het Kooistrafaillissement is nu de jacht geopend op Dick Loorbach, de weduwnaar van Kooistra, die persoonlijk failliet is verklaard, maar nog lijkt te beschikken over twee miljoen euro van Plassania.

Dat geld is in mei van dit jaar, twee maanden voordat Kooistra zelfmoord pleegde, door Plassania geleend bij de Friesch-Groningse Hypotheekbank en direct doorgesluisd naar Loorbach privé. Curator Gratama heeft nog geen claim gelegd bij Loorbach, maar bij de afwikkeling van het faillissement wordt geprobeerd dat geld terug te halen.

De grote schuldeisers van Plassania hebben maandag bij de rechtbank in Arnhem met succes gepleit voor aanstelling van een onafhankelijke vereffenaar in het faillissement van Loorbach, die hierin duidelijkheid kan brengen. Die schuldeisers hebben ook hun eigen positie duidelijk gemaakt: Heineken krijgt nog 'minstens' 43,3 miljoen euro van Plassania, Grolsch wil 2,4 miljoen en Inbev 12,6 miljoen.

De internetveiling van de persoonlijke eigendommen van wijlen Sjoerd Kooistra heeft ruim vier ton opgebracht, aldus een woordvoerder van veilinghuis Troostwijk.

Het ging om inboedels van woningen die de horecamagnaat bezat in Groningen, Ubbergen en Amsterdam.

De verkoop van 43 olieverfschilderijen was goed voor een opbrengst van 88.000 euro. Prenten van de beroemde fotograaf Ron Galella leverden zestienduizend euro op. Ook antieke kasten en geluidsapparatuur gingen onder de hamer. (ALBERT DE LANGE)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden