'Luister naar kind en focus minder op volgen procedures'

De Kinderombudsman van Amsterdam vindt dat scholen meer hun best moeten doen voor kinderen die na de matching niet op een middelbare school zijn gekomen waar ze naartoe willen. 'Neem ze serieus.'

Beeld ANP

Kinderombudsman Anne Martien van der Does volgt de loting en matching van middelbare scholen al jaren kritisch, maar zit er dit jaar echt bovenop. Stiekem plaatsen van leerlingen zoals vorig jaar gebeurde, mag niet weer voorkomen en om het leed te verzachten, moeten scholen meer hun best doen om kinderen alsnog te plaatsen op een plek op een school waar ze blij mee zijn. Ze stuurde kritische brieven naar scholenkoepel Osvo en de gemeenteraad.

Vindt u dat alle kinderen recht hebben om op een school uit hun top 5 te komen?
"Nee, niet per definitie, al zou het mooi zijn als we het ooit halen. Maar ik heb er wel moeite mee dat kinderen tot wel twaalf scholen moeten opgeven. Scholen maakten dit jaar de afspraak om kinderen een gegarandeerde plek in de top 12 te geven door een extra stoeltje per brugklas te reserveren. Niet alle scholen hebben dat uiteindelijk hoeven doen. Maar het is mij onduidelijk waarom ze dat niet vaker hebben gedaan, want dan hadden meer kinderen op hogere plekken terecht gekund."

U zegt eigenlijk: scholen nemen de bezwaren van kinderen niet serieus.
"Zonder dat je alle kinderen per se hun zin geeft, kun je wel met open blik naar oplossingen kijken. Soms zijn er zwaarwegende persoonlijke of medische redenen waarom een kind beter naar een andere school kan.

"En wil een kind per se een school waar je eindexamen kunt doen in muziek, help dan mee zoeken. Nu kun je alleen een klacht indienen bij je school van eerste keuze. Het Osvo mag wat opener en transparanter werken en minder focussen of de procedure is gevolgd. En ik vind dat de schoolbesturen moeten doorverwijzen naar de Onderwijs Consumenten Organisatie."

Sommige kinderen hopen na het eerste jaar nog te wisselen van school.
"Ja, en dat blijkt heel ingewikkeld. Wij krijgen verhalen binnen van kinderen die vorig jaar niet op een gewilde school kwamen en die veel moeite hebben ergens anders in de tweede in te stromen. Er zijn zelfs kinderen die bereid is te blijven zitten om maar te kunnen wisselen. Die hebben opnieuw meegeloot terwijl ze eigenlijk naar de tweede kunnen. Als kinderen ongelukkig zijn op een school, moet je daar goed naar luisteren."

Een groep ouders overweegt weer juridische stappen om hun kinderen wel op een school van voorkeur te krijgen. Wat vindt u daarvan?
"Dat is zonde. Het zou niet nodig hoeven zijn als Osvo minder kijkt naar alleen de wiskundige formule, maar ook kijkt naar individuele beoordelingen. Mijn stelling is: de beoordeling kan beter plaatsvinden door de scholen via een centrale bezwaarprocedure. Praat met de kinderen die de moeite nemen om bezwaar te maken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden