Plus

Luiken blijven dicht op open dag islamitische school

Ouders van kinderen op de omstreden islamitische middelbare school Cornelius Haga zijn tevreden, zo bleek tijdens de open dag. Maar het schoolbestuur blijft zo gesloten als een oester.

Het pand van het Cornelius Haga aan de Naritaweg.Beeld anp

Niets bijzonders op het eerste oog, achter de voordeur van het Cornelius Haga Lyceum, net een stukje voorbij station Sloterdijk. Vrolijke gezichten, vriendelijke begroetingen en leerkrachten die voor de vorm hun lesjes geven. In die zin verschilt de open dag van de islamitische middelbare school op geen enkele manier van al die andere scholen in Amsterdam die zaterdag potentiële leerlingen en hun ouders verwelkomden.

Beschuldigingen
Maar deze school is er gekomen ondanks tegenwerking van gemeente en landelijke overheid. Niemand wist hoe de lessen eruit zouden gaan zien, het schoolbestuur was onervaren en de school wist maar niet los te komen van de beschuldigingen van extreem gedachtegoed.

Dat de luiken volledig dichtgingen, hielp ook niet om vertrouwen te kweken. In het eerste jaar heeft geen journalist een stap over de drempel mogen zetten: media werden geweigerd, zonder opgaaf van reden.

Heel vervelend dat er zo naar ons is gekeken, zeggen ouders die deze ochtend meewerken aan het ontvangen van nieuwe ouders en hun 11-jarige kinderen. "Maar mijn dochter heeft tot nu toe een heel prettig eerste jaar. Een fijne school met betrokken leerkrachten die goed communiceren met ons als ouders."

De moeder heeft geen spijt van haar keuze, en die van haar dochter, voor juist deze omstreden school. "Die islamitische grondslag past precies in onze ideeën over identiteit en de rol van godsdienst daarin. Op normale scholen kunnen mensen zoals wij onszelf niet zijn, hier wel."

Een andere vader wil het ook graag uitleggen. "Het is niet slim om zo gesloten te zijn als deze school is, want mensen krijgen rare denkbeelden over ons. Hier draait het om liefde. Maar dat moet je dan wel laten weten aan de buitenwereld. Schrijft u maar op: ik vind dit een prima school, dat mag iedereen weten." Zijn naam wil hij niet geven, zegt hij. "Er heerst zo'n antimoslimklimaat, dat is niet veilig."

Traditionele kledij
Een leerkracht fronst de wenkbrauwen als de journalist hem aanspreekt. "Ik kan zeggen dat dit een heel fijne school is om te werken. We hopen op meer leerlingen volgend jaar."

Het loopt vooralsnog niet storm, deze ochtend. Mondjesmaat druppelen bezoekers binnen, moeders soms met een nikab, de dochters zonder uitzondering met een hoofddoek, de zonen in traditionele kledij. Uit Haarlem komen ze, uit Almere en Hilversum. Vragen stellen mag, zeggen ze. Totdat zich iemand van de school meldt. "De media zijn niet welkom, dit is voor ouders en kinderen." De luiken op deze open dag zijn weer potdicht.

Wat weten we over het islamitische Cornelius Haga Lyceum? (link)

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden