Lui oog wordt veel beter dankzij spelletje Tetris

Dankzij een videobril en het spelletje Tetris is een lui oog nu misschien ook bij volwassenen te verhelpen.

Marc Seijlhouwer
Een leerling met een lui oog op archiefbeeld. Beeld anp
Een leerling met een lui oog op archiefbeeld.Beeld anp

Dat ontdekte een groep Canadese wetenschappers van McGill University. Met een videobril is het mogelijk om elk oog een ander deel van het spelletje Tetris te laten zien. In het ene oog zijn de blokjes zichtbaar, in het andere de 'grond' waarop de blokjes terecht moeten komen en waar lijnen gevormd moeten worden.

Als de drager van de bril het spel goed wil spelen, moet hij de beelden combineren. Dat combineren kost de hersenen moeite; ze worden als het ware gedwongen om beide ogen goed te laten werken. Daardoor verdwijnt geleidelijk het onscherpe zicht. Op deze manier, zo denken de onderzoekers, is een lui oog ook bij oudere mensen te verhelpen.

De aandoening, die officieel amblyopie heet, komt bij twee tot vijf procent van de kinderen voor. Het is geen oogziekte, maar een foutje in de hersenen waardoor het lijkt alsof een oog niet scherp ziet. Bij kinderen helpt het afdekken van het goede oog vaak, omdat de hersenen zich op jonge leeftijd makkelijk aanpassen.

Hoewel volwassen minder vaak last hebben van een lui oog, is het voor hen niet minder vervelend. Overigens kan het afdekken van een volwassen oog ook helpen. Het herstel duurt dan alleen veel langer en gaat gepaard met therapieën.

Het onderzoek vergeleek negen personen met een lui oog die Tetris speelden met een afgedekt oog met een groep die het met twee ogen deed. Het bleek dat de ogen van de laatste groep veel meer vooruit gingen. Dat betekent dat deze nieuwe methode ook zou werken zonder afgeplakt oog, waarmee de behandeling veel comfortabeler wordt.

Het onderzoek verscheen in vakblad Current Biology. Later dit jaar zullen er ook tests met kinderen gestart worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden