Plus Ten slotte

Ludwig 'Loetje' Klinkhamer (1933-2017): zijn biefstukken werden een begrip

Onlangs overleed Ludwig 'Loetje' Klinkhamer, de oprichter van eetcafé Loetje, plotseling op 83-jarige leeftijd.

Loetje werd een begrip, niet vanwege de biljarttafels, maar door de biefstukken Beeld Loetje

Geen saus. Nooit saus bij de biefstuk. "Als mijn vader het al hoort, gaat hij over de rooie," vertelde zoon Jaap vier jaar geleden in Het Parool. "Zijn verhaal is: Als je iets goeds hebt, moet je er niets overheen gooien." Vorige week overleed Ludwig 'Loetje' Klinkhamer, de oprichter van eetcafé Loetje, plotseling op 83-jarige leeftijd.

Toen hij van Midden-Beemster naar Amsterdam verhuisde werd Ludwig Loetje, want, zei hij in een interview met NRC in 2008: wat moet je met zo'n naam in deze stad? Zijn vader had een groentezaak, maar hij ging aan de slag als slager. Dan had je 's woensdags recht op een bal gehakt en in het weekend op een pan soep en vleeswaren.

In de jaren zestig begon hij in de Jordaan op de Elandsgracht zijn eerste slagerij, maar hij vond het slagerijbestaan te druk. Het moet anders, dacht hij, 'want in de slagerij worden we niet leuk oud'. Dus toen het café, met drie biljarttafels op de hoek van de Johannes Vermeerstraat in Zuid te koop kwam, hoefden hij en zijn broer, als fanatieke biljarters, niet lang na te denken.

Gouden greep
Ze openden in februari 1977 en in die eerste jaren, toen Klinkhamer en zijn vrouw nog boven het café woonden, serveerden ze enkel nog gehaktballen. Totdat de reclamejongens kwamen, van de omliggende bureaus. Die bleven voor de borrel, maar tegen etenstijd vertrokken ze weer. Eten kon er niet, want er stond niets op de kaart.

Waar zijn we goed in, dacht Klinkhamer. Wat is snel klaar en makkelijk te serveren? De biefstuk bleek een gouden greep.

Loetje werd een begrip, niet vanwege de biljarttafels, maar door de biefstukken. Een ossenhaasje met wit brood ernaast om in het Blue Band-jusbad te dopen. Daar kun je menig Amsterdammer voor wakker maken.

Een echte horecatijger was hij echter nooit en in 1995 besloot hij het stokje over te geven aan zijn zoon, die het oude biljartcafé uitbreidde naar een biefstukkenimperium, met nog elf zaken in onder meer Amsterdam, Overveen, Utrecht en vanaf april ook in Rotterdam.

Daar kwam hij niet vaak en hij bemoeide zich ook al jaren nergens meer mee. Wel liep hij lange tijd elke ochtend om half zeven 's ochtends, binnen in Zuid. Voor het boenen van de bar en het aanvullen van de lege flessen. Dan vertrok hij rond negen uur, om 's middags terug te komen: Half één is biertijd, samen met zijn vaste vrienden aan de bar.

Donderdag werd tijdens een besloten bijeenkomst afscheid genomen.

Ludwig 'Loetje' Klinkhamer Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden