Lucy & Stephen Hawking: De geheime sleutel naar het heelal

Pimento, euro 17,95
Vanaf elf jaar

Goed nieuws, nee, geweldig nieuws voor iedereen die altijd dacht niets te begrijpen van wiskunde, natuurkunde of sterrenkunde. Lees De geheime sleutel naar het heelal en alle zorgen zijn voorbij.

Stephen Hawking, één van de briljantste wetenschappers van de wereld, en zijn dochter Lucy schreven een zeer toegankelijk en geslaagd boek.

Een zeer goede vondst is de combinatie van theorie en een goed, zelfs spannend verhaal.

De geheime sleutel naar het heelal gaat over George, een jongen van zeer alternatieve ouders, die elke vorm van wetenschap wantrouwen, computers in huis weigeren toe te laten en volledig biologisch eten. George houdt veel van zijn ouders, maar verlangt ook hevig naar een eigen computer.

Op een dag klimt hij door een gat in de schutting en ontmoet hij zijn nieuwe buren Annie en haar vader Erik. Annie vindt hem aanvankelijk maar een vreemde snuiter, maar dat is nog niets vergeleken met wat George van haar en de nogal rare Erik vindt.

Dan ontdekt George dat Erik een briljant wetenschapper is. Hij heeft een superintelligente computer gebouwd, Kosmos genaamd, die kan praten en meedenken. De computer slaagt er zelfs in via straling een poort te creëren die toegang geeft tot het heelal. En dat middenin de woonkamer. Ze stappen door de poort en zweven door het heelal. Met een ruimtepak aan, dat natuurlijk wel.

Klinkt bizar, toch? Maar vader en dochter Hawking komen er moeiteloos mee weg. En dat komt vooral door de begrijpelijke taal die ze bezigen. Tussen alle avonturen van Erik, Annie en George door hebben de Hawkings korte theoretische hoofdstukjes geplaatst, waarin fenomenen als de asteroïdengordel, de atmosfeer, manen, planeten, kometen en sterren aan bod komen. De lezer krijgt eigenlijk met George zeer boeiende lessen over het heelal.

Dat George ondertussen ook nog even Erik uit een zwart gat in het heelal moet redden en de bijzondere computer Kosmos uit de klauwen van een boosaardige wetenschapper moet zien te bevrijden, is een prettig extraatje voor de lezer. (HANNEKE VAN DEN BERG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden