Plus

Lucratieve handel: je huis niet verkopen maar verhuren

Amsterdammers opereren steeds vaker als belegger op de huizenmarkt. Verhuren is aantrekkelijker dan verkopen, maar is niet vrij van risico's.

Rijke Amsterdammers kunnen op de huidige woningmarkt nog rijker worden Beeld Linda Jansen
Rijke Amsterdammers kunnen op de huidige woningmarkt nog rijker wordenBeeld Linda Jansen

Laurens Ivens, wethouder Wonen, kent ze ook, de verhalen over Amsterdammers die een huis kopen en dan hun oorspronkelijke woning niet verkopen, maar aanhouden voor verhuur.

"Laatst was ik zelf in zo'n huis. Het gezin was verhuisd naar een plek buiten de stad. De familie had de woning in Amsterdam vertimmerd tot zes kamers. De huurinkomsten kwamen uit op 3000 euro per maand."

Lucratieve handel. Ivens kwam na een snelle rekensom uit op zo'n 2000 euro. Per maand. "En de verkamering was waarschijnlijk ook nog in strijd met de verhuurregels."

Op de woningmarkt is veel geld te verdienen. De huizenprijzen zijn hoog, de rente is laag en dus slaan beleggers hun slag: professionele partijen die geld van pensioenfondsen investeren, ondernemers die hun vermogen liever steken in vastgoed dan in aandelen, families die door de jaren heen een aardige portefeuille hebben opgebouwd en de klassieke huisjesmelkers.

Erg lucratief
Ook particulieren betreden de kaste van beleggers. Ouders bijvoorbeeld die in de loop der jaren vermogen hebben opgebouwd en daarvan een tweede huis kopen, voor als hun kinderen gaan studeren. Tot die tijd verhuren ze het.

Daar komt een nieuwe groep bij: Amsterdammers die een huis kopen, al dan niet in de stad en hun oorspronkelijke woning verhuren.

ING Economisch Bureau deed eerder dit jaar onderzoek naar de wonderlijke ontwikkeling dat in Amsterdam zo weinig huizen te koop staan, terwijl de prijzen zo hoog zijn.

De economen spraken het vermoeden uit dat deze nieuwe beleggers een van de oorzaken zijn van het 'droogkoken van de markt'. Maar dit vermoeden valt niet te staven met cijfers.

Uit een rondgang langs banken, makelaars, financieel adviseurs en Vereniging Eigen Huis blijkt dat wel degelijk sprake is van een trend. Al deze partijen bevestigen de ontwikkelingen.

Von Poll makelaars, met kantoren aan de Keizersgracht en de Zuid­as, krijgt ze over de vloer, de particulieren die willen beleggen. "Ik zeg dan vaak: dat moet je doen. Het is namelijk erg lucratief," zegt Marie-Christine Lodewijk.

Kapitaalmarkt
"Mensen met geld hebben het gevoel dat sparen bij een bank te weinig oplevert. Stenen leveren momenteel meer op," zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis.

Wethouder Ivens (SP) snapt de particuliere ­beleggers in de stad wel. "De Amsterdamse huizen­markt is een kapitaalmarkt geworden. Dit heeft wel impact op onze huizenmarkt. Welgestelde Amsterdammers kunnen op deze ­manier nog rijker worden. Mensen zonder bezit vallen dan buiten de boot. Bovendien vergroot het de krapte op de koop­woningenmarkt en worden de prijzen hierdoor nog verder opgedreven."

De rekensom is tamelijk eenvoudig. Wie zijn eerste woning verhuurt, zal daar elke maand een behoorlijk bedrag voor ontvangen. Een gezinswoning kan meer dan 3000 euro per maand opleveren, al zijn volgens Von Poll Makelaars, die veel bemiddelt voor expats, huren van 4000 tot 5000 euro inmiddels ook gangbaar.

Dat zijn de inkomsten. Iemand die twee huizen bezit, heeft meestal ook twee hypotheken. Daar betaalt deze minibelegger rente over. Hypotheekrenteaftrek geldt maar voor één huis, niet voor twee.

Piek na de zomer
Met dank aan de lage rente vallen deze hypotheekkosten in het niet bij de enorme huur­inkomsten. Daar komen dan wel extra belastingen op beleggingen bovenop.

Een aantal banken biedt speciale hypotheken aan voor particulieren die twee woningen aanhouden. De belangstelling hiervoor neemt toe, zegt Carlo Verhart van Rabobank Amsterdam. "Met name na de zomer zagen wij een piek. Dan gaan mensen vaker samenwonen, kinderen beginnen aan hun studie."

Ook NIBC en Handelsbanken merken een toeloop van klanten.

Een tweede huis voor verhuur valt te financieren. Maar dan begint de sores. Beleggers moeten elke keer opdraven als de huurder een lek­kage, een verstopte gootsteen of kapotte deurklink meldt. Dat kunnen ze uitbesteden aan een ­beheerder, net als het vinden van nieuwe huurders voor het pand, maar zulke diensten kosten geld.

Één paard
Steven Morenc, financieel adviseur bij FDC in Amsterdam, zegt dat verhuur in plaats van verkoop 'absoluut lucratief' kan zijn en merkt dat meer en meer particulieren deze constructie overwegen. Maar het is niet vrij van risico's en ook niet weggelegd voor iedereen, waarschuwt hij.

Banken financieren niet alles, meestal zo'n 70 procent van de waarde van de woning in verhuurde staat. De belegger moet dus wel geld meebrengen.

Dan de risico's. De huizenprijzen blijven niet eeuwig stijgen, denk aan de crisis van een jaar of vijf geleden. De rente kan stijgen en dus ook de kosten van de hypotheek.

Particuliere beleggers wedden op één paard, daar waar professionals de risico's spreiden, aldus Morenc. Als vastgoed zijn waarde verliest, komen kleine beleggers sneller in de problemen. Het is een risico, maar één die in de huidige gekte weinig indruk maakt.

Lees ook: Huizenprijzen in Amsterdam bijna 12 procent gestegen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden