Update

'Lucratieve Dream League lonkt voor beste voetbalclubs'

De koninklijke familie van Qatar wil in 2015 beginnen met een revolutionaire voetbalcompetitie, de 'Dream Football League' (DFL). De 24 beste teams ter wereld moeten deelnemen aan een evenement dat om de twee jaar, in de zomermaanden, gehouden moet worden.

Rogier Deelstra
Eén van de stadions tijdens het WK 2022 in Qatar. Beeld ANP
Eén van de stadions tijdens het WK 2022 in Qatar.Beeld ANP

Dat meldt The Times.

Van miljoenen- naar miljardenbal
Met alleen al een deelnamegeld van liefst 200 miljoen voor elke club - wat neer zou komen op 4,8 miljard euro per toernooi - zou de competitie zo mogelijk nog pretentieuzer worden dan de Champions League.

Ter vergelijking: vorig seizoen verdiende Chelsea, als winnaar van het grootste Europese toernooi in het clubvoetbal, een slordige 54 miljoen euro in het miljoenenbal.

Elke zomer voetbal
Het toernooi moet om de twee jaar plaatsvinden, te beginnen in 2015; de even jaartallen vrijlatend voor wereld- en Europese kampioenschappen voor landenteams.

De DFL vormt niet een directe bedreiging voor de Champions League, maar het zou wel betekenen dat de zomerstop voor spelers in de top drastisch verminderd wordt. Een 'voetballoze' zomer in de oneven jaren verdwijnt.

De initiatiefnemers van de DFL willen zestien Europese topclubs permanent aan het toernooi verbinden en de overige startbewijzen per toernooi toewijzen. Het definitieve format en de lengte van de competitie staan nog niet vast.

Qatarese invloed
Achter het project zit volgens The Times de Qatar Sports Investment, dat eigenaar is van onder meer het Franse Paris Saint-Germain.

De Qatarese invloed in het voetbal groeide de afgelopen jaren significant. In 2008 werd het Engelse Manchester City overgenomen door de Abu Dhabi United Group en het Spaanse FC Barcelona pronkt sinds 2011 met de Qatar Foundation - onderdeel van de Qatar Sports Investments - op het shirt. Twee jaar geleden werd het WK voetbal in 2022 binnengesleept door het oliestaatje.

FIFA-sancties
De clubs in kwestie zijn volgens het dagblad, ondanks de financiële vergoeding, niet enthousiast over deelname. Zij vrezen ook dat de UEFA en FIFA sancties zullen opleggen bij deelname aan het nieuwe toernooi.

Naast de eventuele maatregelen die worden getroffen, schuilt er nog een ander probleem voor de deelnemers. In 2015 en 2019 wordt het Zuid-Amerikaanse kampioenschap gespeeld, de Copá America. Daarnaast vindt de Confederations Cup plaats in de oneven zomers. De vraag is daarom of er überhaupt een plekje is op de drukke speelkalender van de clubs en spelers.

Hoax
Bronnen rondom Eurosport meldden vanochtend dat het zou gaan om een hoax. Oliver Kay, reporter van The Times, zou zich baseren op een fictief artikel op de website van het Franse magazine Les Cahiers du Football. Kay twitterde vanmiddag op zijn beurt dat hier geen sprake van is.

Een man leest een verhaal in France Football eerder dit jaar over de vermeende omkoping die plaats zou hebben gevonden bij de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. Beeld ANP
Een man leest een verhaal in France Football eerder dit jaar over de vermeende omkoping die plaats zou hebben gevonden bij de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden