Update

Luchtverkeer Spanje komt weer op gang

Honderdduizenden reizigers zijn getroffen door de situatie. Foto AP Beeld
Honderdduizenden reizigers zijn getroffen door de situatie. Foto AP

MADRID - Het vliegverkeer in Spanje is zaterdagavond weer op gang gekomen na een staking van luchtverkeersleiders. Meer dan 90 procent van de verkeersleiders is weer aan het werk. Het zal nog een à twee dagen duren voor het vliegverkeer boven Spanje weer normaal verloopt.

De overheid wist een einde te maken aan de wilde staking van de luchtverkeersleiders door de alarmtoestand uit te roepen. Door de maatregel gingen de stakers onder militair recht vallen en riskeerden zij een celstraf van zes jaar en verlies van hun baan wegens het weigeren van bevelen. De alarmtoestand duurt vijftien dagen en kan indien nodig verlengd worden.

Vicepremier Alfredo Perez Rubalcaba beloofde zo'n wilde staking niet meer te laten gebeuren. ''We zullen een situatie als deze zich niet laten herhalen'', aldus Rubalcaba. ''Er zullen geen problemen zijn tijdens de kerstvakantie en ook niet na de kerstvakantie. Dat is de belofte van de overheid deze middag.''

Het was voor het eerst sinds het einde van de Franco-dictatuur in 1975 dat Madrid besloot de alarmtoestand uit te roepen. Het is de laatste stap voor de afkondiging van de noodtoestand. De alarmtoestand is bedoeld voor noodsituaties, zoals aardbevingen, overstromingen en andere rampen en voor de uitval van belangrijke diensten, zoals in dit geval het luchtverkeer.

Naar schatting zijn zeker 250.000 mensen getroffen door de wilde staking. Meer dan tweeduizend vluchten vielen uit. Op veel luchthavens zijn toeristen gestrand. Ook Nederlandse luchtvaartmaatschappijen hadden last van de staking. De Spaanse overheid kon nog niet schatten hoeveel schade de staking heeft veroorzaakt.

De luchtverkeersleiders bleven vrijdag massaal weg van het werk, uit protest over hun salaris en werkomstandigheden. Doordat er te weinig verkeersleiders waren, werd het Spaanse luchtruim grotendeels afgesloten. De staking kwam op een zeer ongelegen moment: vrijdag begon in Spanje een van de drukste lange weekenden van het jaar. Werkgever AENA noemde de staking ''onaanvaardbaar en onverantwoordelijk''.

Spanje telt 2300 luchtverkeersleiders. Deze werknemers verdienen tien keer zoveel dan het gemiddelde Spaanse gezinsinkomen van ongeveer 24.000 euro per jaar. Bezuinigen op luchtverkeersleiders is een van de maatregelen die Madrid wil nemen om het land economisch gezond te houden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden