Luchtvaartmaatschappijen woedend op Schiphol

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

De luchtvaartmaatschappijen op Schiphol weigeren nog langer mee te werken aan de uitbreidingsplannen zolang het vliegveld zijn tarieven niet drastisch aanpast. De maatschappijen zijn woest op de 'sigaar uit eigen doos' van vijftien miljoen die Schiphol hen gisteren teruggaf. 'We twijfelen zwaar aan de geloofwaardigheid van de luchthaven.'

De luchthaven kan zonder medewerking van de maatschappijen geen nieuwe terminal, pieren en andere voorzieningen bouwen. Die zijn volgens topman Jos Nijhuis hoognodig, omdat het vliegveld met bijna vijftig miljoen passagiers per jaar aan zijn maximum zit.

Maar op de plek op Schiphol Centrum waar de uitbreidingen moeten komen, gebruikt KLM vrachtloodsen, een vestiging van KLM Catering en het hoofdkantoor van KLM Cargo. De maatschappij wil vooralsnog niet meewerken aan een verhuizing.

De maatschappijen eisen al weken dat Schiphol zijn tarieven drastisch omlaag brengt en toezegt lucratieve inkomsten uit winkelen, parkeren en kantoorverhuur te gebruiken om tarieven te verlagen en uitbreidingen te financieren. Nijhuis wilde hen gisteren, bij de presentatie van de jaarcijfers, niet tegemoet komen. In plaats daarvan maakte hij bekend dat de maatschappijen 'vanwege het economisch klimaat' vijftien miljoen euro van het vliegveld krijgen.

'Hij maakt een gebaar met ons eigen geld,'zegt voorzitter Frank Allard van Barin, de branchevereniging van luchtvaartmaatschappijen. 'Het is geld dat we vorig jaar te veel hebben betaald omdat het aantal reizigers op Schiphol sterker is gestegen dan verwacht. Dit zogenaamde gebaar is een schoffering die aantoont hoe serieus Schiphol zijn klanten neemt. Het is uiterst stuitend dat de luchthaven ons steeds een rad voor ogen draait.'

Allard weet niet of luchthaven en maatschappijen nog langer kunnen samenwerken.'Ik betwijfel of we dat kunnen blijven doen, zeker in verband met het masterplan. Als deze zeer zorgwekkende situatie met de tarieven niet eerst wordt opgelost, dan kunnen we niet meer meewerken aan de uitbreidingsplannen.' (Herman Stil)

Lees vandaag meer over de ruzie tussen Schiphol en de vliegmaatschappijen in Het Parool
.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden