Lucht in scooterstad Amsterdam is amper schoner

De luchtverontreiniging in Amsterdam door roet is nauwelijks teruggelopen en alle zonnepanelen in de stad samen kunnen niet eens de Jordaan van stroom voorzien. Het jaarlijkse rapport over verduurzaming van de stad stemt milieuorganisatie De ­Gezonde Stad weinig optimistisch.

Nog steeds heeft 98 procent van het gemotoriseerde verkeer een uitlaat Beeld anp

De vervuiling door roetdeeltjes in de lucht is voor directeur Jaap de Jong van De Gezonde Stad misschien wel het beste voorbeeld. Het stadsbestuur wil dat er in 2025 30 procent minder roet in de lucht zit. "Maar de vervuiling door roet neemt bijna niet af."

Het aantal elektrische auto's stijgt snel, Amsterdam loopt daarin voorop. "Maar nog steeds heeft 98 procent van het gemotoriseerde verkeer een uitlaat." Dus de doelen voor uitstootvrij verkeer per 2025, zoals het stadsbestuur zich die in 2014 voornam, De Jong ziet het er niet van komen.

Stad vol scooters
Integendeel. "Amsterdam is een scooterstad geworden," zei hij donderdagavond bij de presentatie van de door de Hogeschool van Amsterdam en De Gezonde Stad vergaarde onderzoeksgegevens in The Student Hotel. "Er rijden nu al meer dan zestigduizend scooters door de stad, niemand die het precieze aantal weet. En nog geen tweeduizend zijn elektrisch."

Zo heeft De Gezonde Stad voor haar jaarlijkse monitor precies bekeken of Amsterdam op schema ligt om de duurzaamheidsdoelen te halen op het gebied van schone lucht, voedsel, groen, afval en energie. "De gemeente is heel goed in langetermijndoelen. Wij vertalen die graag in stappen die we nú moeten zetten."

30%

Amsterdam wil dertig procent minder roet in de lucht per 2025

Om de klimaatdoelen te halen zou de stad in 2020 aan 20 procent duurzame energie moeten komen. "Dat gaan we bij lange na niet halen. De opwek van zonne-energie is sinds 2010 vernegenvoudigd, genoeg voor zevenduizend huishoudens. Maar dat is niet eens genoeg voor de Jordaan!"

"Er is al zeven jaar geen windmolen bijgekomen en de meeste duurzame energie komt van afval- en energiebedrijf AEB. Ook niet iets om blij van te worden, want daar worden grondstoffen verbrand die wij graag zouden hergebruiken."

6

De ingeademde hoeveelheid roet is op veel plekken gelijk aan meeroken van zes sigaretten

In The Student Hotel werd donderdagavond gedemonstreerd wat Amsterdammers zelf kunnen doen om de groene doelen te halen. Leren fermenteren, bijvoorbeeld, of huisvuil scheiden en afleveren bij een Zero Waste Lab, zoals in de Dapperbuurt. Buiten aan de Wibautstraat werden de perkjes rond bomen beplant.

Roet inademen
De GGD demonstreerde hoe iedereen voor zijn eigen adres kan uitrekenen hoeveel roet ze er inademen, uitgedrukt in meegerookte sigaretten. Op veel plekken zijn dat er zes per dag.

"We willen laten zien wat Amsterdammers zelf kunnen doen om de stad gezonder te maken," zegt De Jong. "Het is simpelweg niet mogelijk dat iemand een sausje duurzaamheid over de stad uitgiet. Dat moeten we met z'n allen doen."

Lees ook: De snorfiets verplaatsen is nog een megaklus

60.000

Het aantal scooters in Amsterdam wordt op 60.000 geschat. Een fractie daarvan is elektrisch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden