Lucht in Nederland voor vijfde jaar op rij schoner

De lucht in Nederland is voor het vijfde jaar op rij schoner geworden. Vrijwel overal in het land ligt de vervuiling door stikstofdioxide (NO2) en de uitstoot van fijn stof ruim onder de grenswaarden. Dat meldt staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) in een rapportage aan de Tweede Kamer.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

De verbeterde luchtkwaliteit komt vooral doordat nieuwe auto's schonere lucht uitstoten. De overschrijding van stikstofdioxidenormen komt nog voor langs 9 kilometer snelweg en in de binnensteden van Rotterdam en Amsterdam, laat Mansveld de Kamer weten.

De verwachting is dat de vervuiling door wegverkeer in de toekomst verder afneemt door schonere auto's, bussen en vrachtwagens. Mansveld wil bekijken of ze het aantal nieuwe dieselpersonenauto's kan beperken. De diesels zijn de grootste vervuilers in de binnensteden.

De transportsector heeft recentelijk zelf het initiatief genomen om schoner te gaan rijden. Vijftig partijen uit de sector gaan binnensteden met zo schoon mogelijke vrachtwagens bevoorraden. In vijf regio's gaan vervoerders gesubsidieerd rijden met waterstofbussen.

In de veehouderij komen strengere eisen voor het bouwen van stallen om te voorkomen dat omwonenden last krijgen van stofdeeltjes. Onderzoek dit jaar heeft uitgewezen dat 111 woningen in de buurt van boerderijen te kampen hebben met te hoge waarden fijn stof.

Om luchtvervuiling terug te dringen werkt het Rijk samen met provincies en gemeenten in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. Dit NSL heeft zich tot en met 2016 de tijd gegeven om alle knelpunten aan te pakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden