PlusKlapstoel

Lucas Hamming: 'Ik leef ook maar in mijn bubbel'

Lucas Hamming (1993) is singer-songwriter. Hij deed mee aan De beste singer-songwriter van Nederland, stond op Pinkpop en was huisband bij DWDD. Deze week verschijnt zijn tweede album: Luck is for Suckers.

Lucas Hamming: 'Nu denk ik: 'Fuck it, ik heb helemaal geen mazzel gehad, ik heb er gewoon keihard voor gewerkt' Beeld Marc Driessen
Lucas Hamming: 'Nu denk ik: 'Fuck it, ik heb helemaal geen mazzel gehad, ik heb er gewoon keihard voor gewerkt'Beeld Marc Driessen

Huizen

"Ik ben bijna op de trap geboren. Toen ik kwam, was het te laat om nog naar het ziekenhuis te gaan. Terug naar boven dus. Onderweg kon mijn moeder me nog net binnenhouden."

"We verhuisden al snel naar Blaricum. Niet naar het kakdeel, maar naar een nieuwbouwwijk. Ik kom uit een heel warm nest. Ik ben door mijn ouders echt overladen met liefde en aandacht. Dat doen ze nog steeds."

"Bij optredens rijdt mijn vader het busje en mijn moeder gaat mee om de kleding te strijken. Klinkt best verwend als ik het zo zeg. Nou ja, anderen krijgen duren spullen, ik heb een pa die mijn administratie doet. We zijn een soort familiebedrijfje."

ADHD

"Mensen zeiden vaak: 'Zou hij misschien ADHD hebben?' Dan zei mijn moeder altijd: 'Lucas is niet druk, hij is enthousiast.'"

"Het ging goed tot mijn veertiende, toen ik- puur voor de kick - rottigheid ging uithalen. Toen ik een keer bij de Albert Heijn werd betrapt met drie rollen Mentos in mijn mouw, hebben ze me laten testen. En ja, ADHD. Sinds die tijd heb ik medicatie."

"Laatst was ik drie weken in Thailand, toen kon ik makkelijk zonder, maar normaal heb ik die pillen toch wel nodig om me te kunnen focussen. ADHD is erfelijk, hè. Dus nadat het bij mij was vastgesteld, werden mijn ouders ook getest."

"We dachten dat ik het van mijn moeder had, want die is ook behoorlijk druk. Bleek het juist mijn vader te zijn, hoewel die ADD heeft, de rustige variant. Kon hij op zijn vijftigste ook aan de pillen."

Conservatorium

"Ik wist al in de eerste klas van de middelbare school dat ik naar het conservatorium wilde. Snel de havo doorgeploegd dus en naar de popafdeling in Amsterdam."

"Ik denk dat ik zonder ook zou zijn gekomen waar ik nu ben, maar dat het wel langer had geduurd. Ik heb op het conservatorium vooral een netwerk opgebouwd. De jongens van mijn band heb ik er bijvoorbeeld leren kennen."

"Voor de rest heb ik er niet echt uitgehaald wat er uit te halen viel. Ik wist vrij goed waar ik muzikaal heen wilde en heb de opleiding nogal afgeraffeld, ben ik bang. Ik was ook niet zo geïnteresseerd in techniek, ik wilde mooie liedjes schrijven."

Artic Monkeys

"Beste band ever. Mijn vader is zelf niet muzikaal, maar houdt wel vreselijk veel van muziek. En dan vooral uit Engeland. Altijd op zoek naar nieuwe Engelse bandjes."

"Op een dag liet hij mij zijn nieuwste ontdekking horen: de Arctic Monkeys. Ik weet elk detail nog: we zaten in de auto, een zilveren Chrysler Voyager, en waren op weg naar kennissen in Baarn. Hij schoof die cd erin, hun debuut. En meteen vanaf het begin - Toekedoekedoekeboem! - vond ik het supervet. Ik stond meteen helemaal aan."

"De Arctic Monkeys inspireerden me enorm. Ik wilde graag in een bandje spelen, maar er waren geen muzikanten in mijn omgeving, dus ik kon alleen maar luisteren. Vijf albums hebben de Arctic Monkeys. De een vindt die beter, de ander die, maar ik vind ze gewoon allemaal goed. Net als mijn ­vader houd ik ook vooral van Engelse muziek. Paul Weller, Stereophonics, Oasis, The Beatles."

Perzische tapijten

"Inmiddels kan ik leven van de muziek, maar ik kluste een tijd lang bij in de tapijthandel van mijn oom in Amstelveen. Hartstikke leuk werk. Zo leuk dat ik rond de kerst, toen het erg druk was in de winkel, toch weer ben gaan helpen. Ik een goede verkoper? Eh ja, ik denk het wel. De klanten mogen pas naar buiten als ze de pas door de pin hebben gehaald, haha."

"Het is gewoon tof om daar te staan, het zet me ook met beide benen op de grond: 's avonds voor een zaal vol mensen, de dag erna in de winkel."

"Mensen herkennen me vaak wel, maar het duurt meestal effe. Het is ook een heel andere setting, hè. Die gast uit de DWDD verwacht je niet direct in een tapijthandel. Ja, ik heb thuis ook een mooi tapijt. Een bidjar; het enige tapijt dat alleen door mannen wordt geknoopt. Heel sterk. Ze noemen het ook wel het beton van Iran."

Geluk

"Ja, mijn nieuwe album heet Luck is for suckers. Ik kwam die kreet tegen in een boek, Looking for Alaska van John Green. Goede kreet, vond ik. Best pretentieus, maar gaaf."

"In Nederland vinden ze je al snel arrogant. Dus ik deed meestal ook maar heel bescheiden. Kwam er iemand naar me toe die zei: 'Gaat goed hè, met je muziek', dan zei ik: 'Ja, ik heb echt mazzel.' Nu denk ik: 'Fuck it, ik heb helemaal geen mazzel gehad, ik heb er gewoon keihard voor gewerkt, het is niet meer dan terecht dat mij dit overkomt.'"

"En dat is eigenlijk de toon die ik wil zetten met deze plaat. Denk je dat Steve Jobs zo'n geluksvogel was? Welnee, die heeft vooral heel hard gewerkt."

Ardennen

"Waar we Luck is for suckers hebben opgenomen, in de GAM Studios in het gehucht Waimes. Bij het eerste album waren we in Duitsland, in een omgebouwd gemeentehuis."

"We hebben ook een keer een ep opgenomen in de Wisseloord Studios. Dat werkte voor mij niet. Zo dicht bij huis was ik te snel afgeleid, had ik mijn kop er niet echt bij. Er kwam ook een keer iemand te laat. In de Ardennen was ideaal. ­Midden in de natuur, supermooi. Elke dag ging ik eerst hardlopen en daarna supergefocust aan het werk. Drie weken lang. Ik sliep zelfs in de studio, op een soort balkonnetje had ik een ­eigen kamer ingericht.

Lowlands

"Vorig jaar heb ik heel wat van mijn dromen verwezenlijkt. Ik stond op Pinkpop, had een eigen show in de grote zaal van Paradiso en deed ook nog eens het voorprogramma van de Stereophonics in de Olympia in Parijs. Maar ik blijf doordromen, hè."

"Dit jaar wil ik op Lowlands staan. Of dat gaat lukken? Tuurlijk, gaat dat lukken? Alleen weten ze het bij Lowlands nog niet. Afsluiten in de India, van de tenten de kleinste, lijkt me heel mooi. Maar rond een uur of zes, ­zeven in de Heinekentent: ook mooi. Het moet gewoon gebeuren dit jaar."

Buitenland

"Nog zo'n droom. Ik geloof er nog steeds in, maar het gaat toch een stuk minder makkelijk dan ik dacht. We hebben een paar buitenlandse gigs gehad, maar in Hamburg stonden we voor zeventig man en in Berlijn kwam er niemand."

"Het liefst zou ik doorbreken in Engeland natuurlijk, maar daar hebben ze al honderd miljoen bandjes."

"In de Olympia ging het echt heel lekker. Ze luisterden echt naar ons. Het soort muziek dat wij maken, doet het daar ook goed. Ja, in Frankrijk zou het misschien kunnen lukken. Maar dat baseer ik op één optreden. Gelul dus. Ik leef ook maar in mijn bubbel."

De beste singer-songwriter

"Tweede geworden. Wat ik toen heel jammer vond. Ik wilde echt winnen. Achteraf zeg ik: het was maar beter dat Michael Prins dat jaar won. Ik was nog heel jong, 19 maar."

"Als je wint, wordt er ook meteen een album van je verwacht en daar was ik nog helemaal niet aan toe. Dat zou echt een kutplaat zijn geworden. Maar goed dat ik er aan mee heb gedaan. Netwerken, hè. Handjes geven."

Douwe Bob

"Heeft ook meegedaan aan De beste singer-songwriter. Heel leuke dude. Ik bewonder hem. Nou ja, dat klink ook weer zo... Wat ik wil zeggen: ik vind hem een heel goede zanger, ik kan echt wat van hem leren."

"Vorige week heb ik in die kroeg van hem gezongen. Mooie tent. Eerst dacht ik: hoezo moet hij een kroeg, ik ga toch ook geen autobedrijf beginnen? Blijf bij je leest, weet je wel, maar het zag er allemaal heel goed uit."

"Andere collega's met wie ik omga? Nou, Jett Rebel ken ik al heel lang. Maar al mijn vrienden zijn muzikanten, het wereldje is heel klein. De speciaalste band heb ik met mijn bandleden. We zien elkaar zeker tien keer per week en iedereen kan het met iedereen vinden."

Verkiezingen

"Ik ben nooit zo met politiek bezig, weet er ook niet erg veel van, maar ik vind het wel heel belangrijk dat Wilders niet gaat winnen. Straks zitten wij hier ook met zo'n dude als die gek in Amerika. Dus mensen: ga stemmen!"

"Ik ga D66 stemmen. En daar blijft het bij. Ik heb geen behoefte me als popmuzikant in te zetten voor de politiek. Als ik die behoefte zou hebben, zou die zich al veel eerder hebben geopenbaard. Ik ben geen protestzanger."

"Over politiek gesproken, ik heb Jan Roos weleens ontmoet. Ik zat samen met hem in De nationale 2015 test. Heel leuke vent, zo in de omgang. Maar zo gauw de camera aanging, werd hij heel iemand anders."

Lange haren

"Ik heb het nog maar anderhalf jaar zo. Mijn toenmalige vriendinnetje zei: 'Waarom laat je het niet groeien?' Ja, waarom niet? En nu kan
ik niet meer terug."

"Alex Turner van de Arctic Monkeys heeft bij elk album een nieuw kapsel. Hartstikke gaaf, maar ik ben bang dat bij mij dat lange haar een beetje een handelsmerk is geworden."

"Ik ben best wel ijdel. Niet dat ik uren voor de spiegel sta, absoluut niet, ik doe verder ook niets met mijn haar, maar ik ga wel zo vaak mogelijk naar de sportschool. Met een goede conditie zing je sowieso beter, maar ik vind ook dat we er op het podium met zijn allen fris uit moeten zien. Een groot deel van het publiek is vrouwelijk, hè."

Fidan Ekiz
"Ken ik niet. Laat eens een foto van haar zien. O wacht, daar heb ik weleens mee in een programma gezeten, ik denk DWDD. Maar verder weet ik niets over haar. Ik kijk nooit tv. Geen tijd voor. Ik ben altijd met muziek bezig."

Het nieuwe album van Lucas Hamming, Luck is for suckers, verschijnt vrijdag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden