Lucas Boom werd paar weken voor zijn dood in elkaar geslagen

De politie wil meer weten over de vechtpartij waarbij Lucas Boom enkele weken voor zijn liquidatie in Zaandam was betrokken. Boom werd toen in de Palladium op het Leidseplein in elkaar geslagen.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Van één van de drie mannen die op Lucas Boom schoten in Zaandam, is een foto gemaakt. Beeld Opsporing Verzocht
Van één van de drie mannen die op Lucas Boom schoten in Zaandam, is een foto gemaakt.Beeld Opsporing Verzocht

De politie deed vanavond een oproep in Opsporing Verzocht. De ruzie was in de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 april in het onder criminelen populaire café. Bij die hoogoplopende ruzie zou Boom door een onbekende man in elkaar zijn geslagen.

De politie heeft bovendien een compositietekening verspreid van de man die werd gezien nadat de vluchtauto van de daders op de Achtersteven in Amsterdam-Noord in brand werd gestoken. Het gaat om een lichtgetinten man van ongeveer 25 tot 30 jaar oud, met donkere ogen en een fors postuur. Hij droeg een blauwgroene trui met lichte letters.

Het vluchtbusje - een bruine Volkswagen Multivan - was een week voor de liquidatie gestolen in Den Haag. De bus heeft waarschijnlijk al zeker zes dagen voor de liquidatie in de buurt gestaan waar Boom werd geliquideerd.

Boom wordt op 9 juni doodgeschoten in de J. Kruijverstraat, voor de ogen van tientallen spelende leerlingen van twee basisscholen. Zeker vier mannen stappen uit een busje dat achter de auto van Boom staat geparkeerd. De basisschoolkinderen zien hoe de mannen in het zwart met automatische wapens zeker vijftig keer op de wegvluchtende Boom schieten. Een buurvrouw in een geparkeerde auto moet wegduiken achter haar stuur om kogels te ontwijken.

In de uitzending vertelde een vertegenwoordiger van de school dat de kinderen getuigen waren van een 'oorlogsscène op twee meter afstand. 'Ze zijn heel bang geweest, ze dachten: er hoeft maar iets te gebeuren en ik krijg een kogel.'

Boom probeert nog voor de kogelregen te vluchten, maar wordt meerdere keren geraakt en sterft ter plekke.

Justitie heeft 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die naar de daders leidt. Tijdens de uitzending kwamen er al dertien tips binnen over de liquidatie.

Grootschalige cocaïnesmokkel
Lucas Boom was bepaald geen onbekende van de politie. Hij werd gezien als een vertrouweling van Willem Holleeder. Voordat de Heinekenontvoerder werd aangehouden werd Boom veelvuldig in zijn gezelschap gezien. Hij zou geweldsklussen hebben verricht voor Holleeder. Boom was in België veroordeeld voor grootschalige cocaïnesmokkel, hij kreeg daarvoor 4,5 jaar cel, maar was in afwachting van het hoger beroep op vrije voeten. Een mededader in die zaak, Patrick Brisban, was eerder in 2012 al in Diemen geliquideerd.

Bovendien werd Boom samen met anderen, onder wie Danny K., verdacht van de poging tot liquidatie van de Amsterdamse Satudarah-voorman Etou's Belserang in november 2011. Die zaak werd door justitie geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

De man die door een getuige werd gezien bij de brandende vluchtauto in Amsterdam-Noord. Beeld Opsporing Verzocht
De man die door een getuige werd gezien bij de brandende vluchtauto in Amsterdam-Noord.Beeld Opsporing Verzocht
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden