LSVb: universiteit weert hbo'er van masters

Universiteiten maken het hbo'ers lastig. Bij ruim honderd van de achthonderd universitaire masters is het onmogelijk om met een hbo-diploma binnen te komen, stelt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) op basis van eigen onderzoek.

Gerrit-Jan Kleinjan
Bij ruim honderd van de achthonderd universitaire masters is het onmogelijk om met een hbo-diploma binnen te komen Beeld ANP
Bij ruim honderd van de achthonderd universitaire masters is het onmogelijk om met een hbo-diploma binnen te komenBeeld ANP

Het struikelblok vormen de schakeltrajecten, meestal premasters, die vrijwel alle hbo-afgestudeerden moeten volgen. Bij in elk geval 102 masteropleidingen is er volgens de LSVb geen of beperkt toegang via zo'n programma, waarin studenten vakken volgen ter voorbereiding van een academische vervolgstudie.

De LSVb telde 83 masteropleidingen die op hun website expliciet stellen geen plek te hebben voor hbo-gediplomeerden.

"Dit is zeer problematisch. Schakelprogramma's zijn cruciaal voor de doorstroom van hbo naar wo," zegt LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh.

Te beperkte animo
De LSVb wil dat de Onderwijsinspectie de situatie onderzoekt. Volgens de vakbond overtreden universitaire instellingen de wet als ze geen schakeltrajecten aanbieden. Grote problemen ziet de LSVb bij de Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Zo telt de studentenvakbond bij de UvA 28 masteropleidingen bij de faculteiten geesteswetenschappen, economie en maatschappij- en gedragswetenschappen zonder premaster. Volgens een woordvoerder heeft dat onder meer te maken met een te beperkte animo.

Sluipweg
Ook het verschil in niveau tussen hbo en universiteit speelt een rol. Een woordvoerder van de Universiteit Utrecht: "Soms is het verschil zo groot dat dit niet in een premaster is te overbruggen. Een hbo-alumnus informatica kan bijvoorbeeld vrij snel een niveau bereiken waarmee aan een wo-master informatica kan worden begonnen. Dit geldt niet voor een hbo-alumnus die de lerarenopleiding natuurkunde heeft gedaan en een wo-master natuurkunde wil doen."

Daarnaast is geld een probleem. Tot 2010 betaalde de overheid instellingen om schakeltrajecten aan te bieden, nu niet meer.

Toch is er een sluipweg voor ambitieuze hbo'ers, ook als op de universitaire website expliciet de toegang wordt ontzegd. Daarvoor moet een student zelf contact opnemen met de faculteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden