LSP 'uit de startblokken'

Nu de meerderheid van de huisartsenkringen heeft ingestemd met het Landelijk Schakelpunt (LSP), is er weer een horde genomen naar de volledige invoering van het nieuwe elektronische patiëntendossier (epd). Op dit moment worden voorbereidende stappen genomen om het systeem overal uit te rollen. Sommige regio's zijn daar al verder in dan andere. In Nijmegen en Twente, twee proefregio's, is het systeem al in gebruik.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

'In Zuidoost-Brabant zijn ze er ook al klaar voor en in Friesland en West-Friesland zijn ze al heel ver', zei Edwin Velzel woendag. 'We zijn uit de startblokken.' Velzel is bestuurslid van de Vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie (VZVZ), de club achter het LSP. Voordat het systeem in gebruik genomen kan worden, moeten zorgverleners aangesloten zijn op de technische infrastructuur en moeten ze een speciale pas hebben waarmee ze kunnen inloggen.

Als dat allemaal geregeld is in de regio, kunnen zorgverleners beginnen met het uitwisselen van gegevens van patiënten, als die daar toestemming voor gegeven hebben en als daar aanleiding toe is. Momenteel zijn huisartsen en apothekers hun patiënten aan het vragen of ze mee willen doen. Volgens Velzel geven wekelijks zo'n 30.000 mensen toestemming voor gegevensuitwisseling.

VZVZ streeft ernaar dat huisartsen en huisartsenposten in het hele land in de loop van dit jaar aangesloten zijn op het LSP. De apothekers moeten medio volgend jaar aangekoppeld zijn. De techniek voor de huisartsen is al helemaal klaar, voor de apothekers nog niet.

Bij de stemming dinsdagavond over het LSP gaven 16 regio's aan voorstander te zijn van het systeem, 5 waren tegen en 2 onthielden zich van stemming. Dat betekent overigens niet dat alle huisartsen in de regio's zich moeten voegen naar die mening. Artsen in een regio die afwijzend reageerde, kunnen er zelf voor kiezen om alsnog deel te nemen en andersom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden