Lowlands gaat uit z'n dak voor Yuri van Gelder in de ringen

Naar huis gestuurd op de Olympische Spelen, maar een held op Lowlands. In de Alphatent liet Yuri van Gelder alsnog zien wat hij kan.

Peter van Brummelen
null Beeld anp
Beeld anp

Het moet een van de kortste optredens in de 24-jarige geschiedenis van Lowlands zijn. Hoe lang duurt Yuri van Gelders oefening in de ringen? Een paar minuutjes, dan is hij klaar. De meeste songs die op het festival worden gespeeld duren langer. Niet alle Lowlandgangers zijn opgewonden over de komst van de turner, maar de Alpha, de grootste tent van het festival, is vol als van Gelder het podium opkomt.

Held
Half één zondagmiddag is het, een onmogelijk tijdstip op Lowlands, want de zaterdagnacht is hét partymoment van het festival. Maar in de Alpha is iedereen meteen wakker van de dreunende dancemuziek waarop Van Gelder zijn oefening doet. In Rio viel hij vanwege een avondje stappen in ongenade, hier is hij een held. "Kijk, een dubbele Korsakov," zegt een grappenmaker als de turner onmogelijke toeren uithaalt in de ringen.

Is het verbeelding of zien we de atleet tijdens de oefening echt af en toe met het hoofd meebewegen op de muziek? Lol heeft hij er in elk geval wel in.

Lowlands & sport
Heeft het Lowlandspubliek iets met sport? Het badmintonveldje dat op een van de velden is opgetrokken, is het hele weekend bezet, maar sport doet het hier vooral goed in combinatie met met meligheid. Zo worden in het Eddie The Eagle Stadion de 'Lowlympische Spelen' gehouden. Drie dagen lang worden in het stadion (vernoemd naar een Engelsman die nauwelijks kon skieën, maar toch aan de Winterspelen deelnam) totale onzinsporten beoefend.

De regels van een potje stoelendans zijn duidelijk, maar vaker wordt er aan fantasiesport in Jiskefetstijl gedaan. Niemand die de regels snapt, publiek noch deelnemers, maar doorlopend staan er lange rijen om het stadion binnen te komen.

Erepenning
Na afloop krijgt Van Gelder uit handen van de Alphapresentator een Lowlands-erepenning krijgt uitgereikt: een plak metaal met daarop de Llord of the Rings, met de dubbel L van Lowlands. "Yuri! Yuri! Yuri!" brult het publiek, dat ook nog eens luid begint te trappelen op de houten vlonders op de grond.

Geen olympische finale, wél een optreden op Lowlands.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden