LOWLANDS

Lowlands: bezoekers trotseren de buien en vieren volop feest

De tenten zijn opgezet, de gitaren ingeplugd en iedereen heeft zijn of haar beste t-shirt angetrokken. Kortom: Een volledig uitverkocht Lowlands 2013 met 55.000 bezoekers is vrijdagmiddag onder een enigszins dreigende hemel van start gegaan. Zoals zo vaak op Lowlands heerst er, ondanks de drukte en het niet al te beste weer, waar veel bezoekers geen rekening mee hebben gehouden, een zeer relaxte en feestelijke sfeer. Een overzicht met de hoogtepunten van de eerste dag.

In de Alpha dendert intussen het Amerikaanse Nine Inch Nails als een wervelwind door de tent. Met name de verbluffende lichtshow en visuele effecten maken er een zeer goed te verteren show van.

Ook de Bravotent puilt uit voor het 'much antcipated' optreden van het Englese dance-duo Disclosure. De nog jonge broers Guy en Howard Lawrence hadden een schot in de roos met hun debuutplaat 'Settle' die afgelopen mei verscheen. Vele rijen bezoekers buiten de tent trotseerden de buien om een glimp op te vangen van het tweetal. Bij het inzetten van het karakteristieke loopje van hun hit 'White Noise' had Disclosure de zaal in hun zak. Jammer allen dat de vocale partijen van tape kwamen.

Rond 21.15 worden de bezoekers van Lowlands van twee kanten bestookt. Enerzijds is er de voortdurende regen, die volgens de radar van Weerplaza nog zeker tot 23.00 uur zal aanhouden, maar al wel voor een modderpoel zorgt. Daarnaast worden bezoekers aan de westkant van het terrein geteisterd door de monsterlijk harde riffs van de oude metalkanonnen Slayer. Het is maar goed dat het terrein in een zeer dunbevolkt stukje Nederland ligt, anders zouden er ongetwijfeld klachten zijn ingediend.

In het begin van de avond nemen de buien in hevigheid toe, veel bezoekers zijn er echter niet op gekleed maar nemen, enigszins kleumend de regen voor lief en laten de vrolijke stemming er niet door bederven. Of ze zoeken beschutting in de Grolschtent waar Kendrick Lamar met zijn band en spetterende hiphop- en rockshow ten gehore brengt.

In dezelfde tent verhogen The Crystal Fighters een uurtje later, zo mogelijk de feeststemming nog verder. De Engels/Spaanse band, bekend van het zomerhitje 'Plage' van twee jaar geleden, neemt het publiek met vurige percussiepartijen op sleeptouw.

In het middagprogramma vochten hip en hype om de eer. Het Britse danceduo AlunaGeorge had de eer het bal af te trappen in de Bravotent. Het duo, met een mix van R&B dubstep en speedgarage is aan de andere kant van de Noordzee als razend populair, maar keek, ondanks de geweldige vocale acrobatiek van zangeres Aluna Francis, toch wat onwennig in het rond op dit voor hun wel erg vroege tijdstip. Pas bij 'White Noise', de hit van Diclosure, die Aluna voor hen inzong, kreeg het duo de handen op elkaar en de voeten van de vloer.

Zomogelijk met nog hogere verwachtingen kampend, is de piepjonge band uit Manchester 'The 1975'. Het kwartet is in eigen land al enorm gehyped en speelt een merkwaardig soort mengeliGg tussen indierock, funky popdeuntjes en heeft een in zanger-gitarist Matthew Healy een stemgeluid dat nog het meest klinkt als die van de frontman van een boyband. Vooral het jongere deel van het publiek wist de soms aanstekelijke liedjes best te waarderen, alhoewel de mannen duidelijk nog wat ervaring missen.

Was het toeval dat bij het begin van het optreden van Gold Panda de hemelsluizen korte tijd opengingen? Vast niet, want de ambient-techno-dub van de Britse producer klonk als een aangenaam donkere soundtrack op de vrijdagmiddagborrel. Het publiek, een deel van hen schuilend, stond er helaas vrolijk tussen door te kwetteren, wat niet bevorderlijk was voor de mensen die speciaal deze act in hun programmaboekje hadden aangstipt.

AD.nl brent het hele weekend lang live verslag vanaf het festivalterrein van Lowlands.

Indrukwekkende licht- en visualshow bij Nine Inch Nails. Beeld Videostill
Indrukwekkende licht- en visualshow bij Nine Inch Nails.Beeld Videostill
Aluna Francis, zangeres van het Britse duo Aluna George in de Bravotent. Beeld anp
Aluna Francis, zangeres van het Britse duo Aluna George in de Bravotent.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Singer-Songwriter Tom Odell (22) mocht aftrappen op het Alphapodium. Beeld anp
Singer-Songwriter Tom Odell (22) mocht aftrappen op het Alphapodium.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden