Plus

Loving

In 1967 deed het Amerikaanse hooggerechtshof uitspraak in de zaak Loving vs. Virginia, waarmee het verbod op interraciale huwelijken in de staat Virginia werd aangevochten.

Joel Edgerton en Ruth Negga als de LovingsBeeld Travis Topa for Focus Features

De rechters verklaarden het verbod unaniem ongrondwettelijk. Met de historische doorbraak kwam er voor Mildred en Richard Loving een einde aan negen jaar angst en onzekerheid.

Het echtpaar trouwde in 1958 in Washington, waar dat was toegestaan, maar woonde op het platteland in de staat Virginia, waar gemengde huwelijken verboden waren. Nog geen maand na hun retourtje Washington leidde een anonieme tip tot hun arrestatie en vervolging. Ze werden tot voorwaardelijke gevangenisstraffen veroordeeld en daarmee feitelijk uit hun geboortestreek verbannen.

In Loving brengt regisseur en scenarioschrijver Jeff Nichols de mijlpaal in de Amerikaanse geschiedenis terug tot de kern. Zijn film is de derde waarin de zaak aan bod komt. Nichols baseerde zijn scenario deels op de in 2012 gemaakte HBO-documentaire The Loving Story. In 1996 werd het verhaal tot een tv-drama bewerkt.

Intieme schets
De twee voorgangers belichten hetzelfde onderwerp, maar dat betekent niet dat Nichols' film overbodig is. De regisseur van Take Shelter, Mud en Midnight Special maakt het juridische getouwtrek in een lange serie lagere en hogere rechtbanken tot bijzaak.

Hij waakt er bovendien voor om het onrecht met grote dramatische of sentimentele gebaren te benadrukken. Nichols doet het tegenovergestelde: hij maakt Loving tot een intieme schets van twee mensen die van elkaar houden.

In zijn eerdere werk gaf de filmmaker blijk van een scherp oog voor het leven in kleine gemeenschappen.

Die eigenschap komt de reconstructie van het plattelandsleven in Virginia anno 1958 beslist ten goede. De dialogen in Loving zijn opmerkelijk spaarzaam en bondig, maar alles wat niet uitgesproken wordt, kunnen we goed aanvoelen. Dat ligt niet alleen aan de genuanceerde blik van de maker, maar ook aan het spel van de acteurs.

Oscar
Ruth Negga en Joel Edgerton werken hard in de film, maar dat is ze geen moment aan te zien. Negga heeft een Iers-Ethiopische afkomst en maakte naam op het Britse toneel, Edgerton is een Australiër die al jaren in Hollywood aan de weg timmert. Beiden zijn volstrekt geloofwaardig als bescheiden plattenlandsbewoners uit Virginia en als verliefd koppel, maar Negga krijgt sinds de première in Cannes het applaus en de nominaties.

Zondag kan de actrice een Oscar winnen. Als ze dat doet is dat zeker verdiend, al moet de impact van haar optreden deels worden toegeschreven aan Nichols' puntige scenario en ingetogen stijl.

De film werkt toe naar twee momenten waarop de gezichtsuitdrukking van Negga alles doet waar anderen duizend woorden, een volle orkestbak en de grootste gebaren voor nodig hebben. Ze treft doel: brok in de keel, traan op de wang, diepe zucht. Mooie film.

Loving

Regie Jeff Nichols
Met Ruth Negga, Joel Edgerton, Will Dalton
Te zien in Filmhallen, The Movies, Studio K, City, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden