Plus

Loving Vincent

Mag je schilderijen tot leven wekken in films? Puriteinse kunstcritici vinden van niet, want een schilderij is geen film. Dat lijkt een slimme constatering, maar is het niet.

Loving Vincent Beeld
Loving VincentBeeld

Film­makers die een schilderij tot leven ­wekken, weten heus dat ze niet aan het schilderen zijn. Ze doen iets anders, namelijk het tot leven wekken van de wereld áchter het schilderij.

De Poolse regisseur Lech Majewski deed dat zes jaar geleden imponerend met The cross and the mill, waarin de personages in De kruisdraging (1564) van Pieter Bruegel de Oude tot leven komen. Zijn landgenoot Dorota Kobiela en haar Britse partner Hugh Welchman doen met de animatiefilm Loving Vincent iets soortgelijks met Van Goghs werk.

Het verschil is dat zij niet één schilderij leven inblazen, maar meer dan honderd. Een ploeg van 125 kunstenaars schilderde 65 duizend frames, die als achtergrond dienen voor personages uit het leven van Van Gogh. Die personages worden gespeeld door acteurs, die in de film zijn ingekleurd, zodat zij als animatiefiguren ogen.

Flashbacks
Geen speelfilm zonder verhaal. In Loving Vincent gaat Armand Roulin (Douglas Booth), één van de plattelandsbewoners die zijn geportretteerd door Van Gogh (Robert Gulaczyk, met de stem van Jochum ten Haaf), een jaar na de dood van de schilder op zoek naar de doodsoorzaak. Was het zelfmoord of moord?

De Amerikanen Steven Naifeh and Gregory White beweerden zes jaar geleden in hun controversiële boek Van Gogh: The Life het laatste. Loving Vincent neemt hun theorie serieus door Roulin als een detective op pad te sturen. Iedereen die hij ontmoet, ­onder wie geliefden, koestert zijn ­eigen waarheid. Wat er werkelijk is gebeurd, zien we in zwart-witte flashbacks.

Vergeet het verhaaltje, want dat is slechts een kapstok voor de schitterende beelden, waarin Van Goghs schilderijen het bewegende decor vormen in een liefdevolle hom­mage aan de schilder. Zeven jaar werkten de filmmakers aan hun ­labour of love, die zo veel liefde en ­bewondering voor Van Gogh uitdrukt dat je blind moet zijn om dat niet te zien. De ­bezoekers van het Parool Film Fest bekroonden de film dan ook met de publieksprijs op het festival.

Loving Vincent

Regie Dorota Kobiela en Hugh Welchman
Te zien in Cinecenter, City, Eye, Filmhallen, The Movies, Rialto, Studio K, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden