Lovecoach heeft succes tegen soa's

De Amsterdamse Lovecoach - een doktersassistent die is getraind in seks- en soavoorlichting - waaiert uit over het land. Volgens Achmea zijn de Lovecoaches zo succesvol in het terugdringen van geslachtsziekten en ongewenste zwangerschappen, dat de zorgverzekeraar ze ook in andere steden wil introduceren.

Beeld anp

Rotterdam is de eerste stad na Amsterdam waar de Lovecoach wordt geïntroduceerd. De coach is een speciaal opgeleide doktersassistent die veel weet over seks, soa en het voorkomen van zwangerschappen.
In 2010 begon huisarts Jan van Bergen, bijzonder hoogleraar hiv en soa aan de UvA, met deze noviteit in zijn huisartsenpraktijk Venserpolder in Zuidoost. Hij vindt dat een huisarts in een consult van tien minuten nauwelijks een gesprek kan voeren over een onderwerp dat zo beladen is als seks. 'Dus ik dacht: waarom zou je daar geen praktijkondersteuners en doktersassistenten voor inzetten?'

De medewerkers werden opgeleid en draaien sindsdien speciale Lovecoachspreekuren van een half uur. Sinds het begin van het project Better safe than sorry hebben de Lovecoaches, die ook in huisartsenpraktijk Holendrecht zitten, duizend mensen gezien, die goed waren voor tweeduizend consulten.

Barend van Dijk, projectleider van Achmea, is 'flabbergasted' over het resultaat. Bij de groep die een Lovecoach sprak, daalde het aantal abortussen in 2010 met 21 procent ten opzichte van het gemiddelde aantal abortussen onder jongeren in Zuidoost in 2009. Ook is de opsporing van soa's als gonorroe en chlamydia toegenomen, aldus de evaluatie. Onvruchtbaarheid zou zijn afgenomen.

Zuidoost is natuurlijk een stukje Nederland waar veel te winnen is, wat Achmeawoordvoerster Femke Theunissen illustreert aan de hand van een aantal cijfers. Het abortuscijfer in Nederland ligt gemiddeld op 8,6 per duizend vrouwen, maar is onder Surinaamse en Antilliaanse vrouwen 33,8 en 42,1 per duizend vrouwen. Uit onderzoek bij praktijk Venserpolder bleek dat zes tot tien procent van de jongeren chlamydia bij zich droeg, het landelijk gemiddelde is 2,3.

Lees vandaag meer in Het Parool en in de PS: 'Hai, ik heb een soa.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden