Update

Louwes mogelijk onterecht veroordeeld in Deventer moordzaak

De recherche heeft nieuwe feiten ontdekt in de Deventer moordzaak. Daaruit zou blijken dat de man die eerder 12 jaar cel uitzat voor de moord op de vermogende weduwe Jacqueline Wittenberg (60), mogelijk onterecht is veroordeeld. Dat meldt de Volkskrant op basis van informatie uit een nog vertrouwelijk onderzoeksrapport van de recherche.

Ernest Louwes (r). Beeld anp
Ernest Louwes (r).Beeld anp

Wittenberg werd in september 1999 in haar huis in Deventer dood gevonden. Haar executeur-testamentair Ernest Louwes werd voor de moord veroordeeld.

De advocaat van Louwes, Geert-Jan Knoops, zegt nog niet op ontwikkelingen in de zaak te kunnen ingaan.

De recherche zou volgens de Volkskrant twee aanwijzingen hebben gevonden dat het slachtoffer niet op donderdag 23, maar op vrijdag 24 september 1999 is gewurgd en doodgestoken. Op die dag had Louwes aantoonbaar een alibi.

Bovendien zijn er op basis van alle beschikbare foto's en ander onderzoeksmateriaal indicaties dat het lichaam 6 tot 24 uur na de moord moet zijn verplaatst. Dit zou betekenen dat een onbekende op de plaats van het misdrijf is geweest, voordat Wittenberg werd gevonden.

Er loopt op dit moment een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad om deze zaak te heropenen. Louwes heeft namelijk altijd volgehouden onschuldig te zijn.

Tijdens de diverse gerechtelijke procedures is altijd veel te doen geweest over de bewijsvoering, waarin flinke missers werden gemaakt. Zo werd een mes, naar later bleek, ten onrechte aangemerkt als het moordwapen. De zaak moest toen worden overgedaan, maar Louwes werd opnieuw veroordeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden