Louwes hoopt op heropening Deventer moordzaak

De zogenoemde Deventer moordzaak moet worden heropend. Er zijn nieuwe feiten aan het licht gekomen die Ernest Louwes vrijpleiten. Dat vindt advocaat Geert-Jan Knoops, die woensdag bij de Hoge Raad een herzieningsverzoek heeft ingediend.

Redactie
Advocaat Geert-Jan Knoops Beeld anp
Advocaat Geert-Jan KnoopsBeeld anp

De zaak draait om de moord op Jacqueline Wittenberg, die in september 1999 in haar huis in Deventer om het leven werd gebracht. Fiscaal jurist Ernest Louwes, die haar financiële belangen behartigde, werd aanvankelijk vrijgesproken maar in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar celstraf. Louwes heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij heeft zijn straf uitgezeten.

Tijdens de diverse gerechtelijke procedures is altijd veel te doen geweest over de bewijsvoering, waarin flinke missers werden gemaakt. Zo werd een mes, naar later bleek, ten onrechte aangemerkt als het moordwapen. De zaak moest toen worden overgedaan, maar Louwes werd opnieuw veroordeeld.

Knoops heeft nu vijf nieuwe feiten aangedragen, die volgens hem opnieuw tot heropening van de zaak moeten leiden. Hij heeft onder meer grote twijfels over het DNA-onderzoek, waarin sporen op de blouse van het slachtoffer onder de loep werden genomen. Volgens de advocaat hebben de DNA-experts het gerechtshof destijds verkeerd voorgelicht.

Uit de contra-expertise zou blijken dat er veel minder DNA van Louwes op de blouse van het slachtoffer zit, dan het Nederlands Forensisch Instituut zou hebben verklaard. Ook zouden er rekenfouten zijn gemaakt.Tevens trekt Knoops de belastende verklaring van telefonie-experts in twijfel. Zij zouden zich op een verkeerd weerbericht hebben gebaseerd en daar de verkeerde conclusies uit hebben getrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden