Profiel

Louise Gunning, de charmante vrouw die alles beter wist

Studenten hekelden haar afstandelijkheid, collega's roemden haar 'verbindend leiding-geven'. Een profiel van Louise Gunning-Schepers, sinds 2012 de baas van UvA en de HvA, die vandaag liet weten ontslag te hebben genomen.

Louise Gunning Beeld Dingena Mol
Louise GunningBeeld Dingena Mol

Boos heeft Radboud Winkels, voorzitter van de ondernemingsraad van de UvA, haar nooit zien worden. Sterker, vergaderingen verliepen altijd vredig, keurig zelfs.

Louise Gunning-Schepers (1951), altijd in net mantelpak met een deftige ketting, heeft zo'n aanstekelijke glimlach, is zo charmant, dat hobbels werden overwonnen en iedereen opgetogen de vergaderzaal verlaat. Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de centrale studentenraad: 'Al zijn er botsingen, dan wist ze er zo bij te kijken en glimlachen dat je gelooft dat alles goed komt.'

Maar als Sewbaransingh weer buiten stond, wist hij soms niet meer of hij het nou wel of niet met haar eens was. Later bleken adviezen van de raad toch niet overgenomen.

Mocht er discussie komen, dan legde Gunning haar standpunt graag nog een keer uit. 'Als je het niet met haar eens was, begreep je het blijkbaar niet,' zegt Winkels. Het tekende de stijl van Louise Gunning, sinds 2012 bestuursvoorzitter van zowel de UvA als van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Studenten vonden haar afstandelijk en voelen zich niet serieus genomen.

Persoonlijke prestigeprojecten
Esther Crabbendam, oud-voorzitter van studentenunie Asva, kreeg in 2013 en 2014 te maken met de regenteske houding van Gunning. Het college van bestuur, waarin ook UvA-rector Dymph van den Boom en vicevoorzitter Hans Amman zitten, wilde een fusie van de bètafaculteiten van de UvA en de VU, zonder dat studenten en docenten daarin waren gehoord. Onder leiding van de Asva en studentenraden kwam er hevig protest, en ging de fusie niet door. Een flinke nederlaag en persoonlijke teleurstelling voor Gunning.

Crabbendam: 'Ze was te veel bezig met persoonlijke prestigeprojecten. Ze praatte wel met studenten, maar je had nooit het gevoel dat ze echt oprecht luisterde. Nu zag je dat ook weer.'

Winkels: 'Louise pikte de gevoelens die leven op de universiteit niet op. Aan de andere kant vertegenwoordigde ze de universiteit naar buiten toe en internationaal gezien heel goed.'

In de kou
De afstand tussen bestuur en studenten heeft Jim Jansen, voormalig hoofdredacteur van UvA-blad Folia, vaak verbaasd. 'De studenten waren haar kinderen! Maar ze liet ze in de kou staan. En op een onmogelijke manier onderschatte ze de macht van diezelfde studenten.'

Gunning wist wat ze wil, en ging ervan uit dat ze dat bereikte. Ze was ongeduldig - nadat de bètafusie was mislukt, zei ze dat ze het vooral graag 'sneller had gedaan'.

Ze studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en werd hoogleraar aan de UvA, om kort daarna decaan te worden van de geneeskundefaculteit en vervolgens leiding te geven aan het AMC. Ook viel haar naam vorig jaar toen het nieuwe college van wethouders van Amsterdam werd gevormd.

Die carrière verbaasde Edgar du Perron, decaan van de rechtenfaculteit aan de UvA, niet. 'Toen Louise nog decaan was, was zij bij faculteitsoverleg degene die de zaak samenvatte en de richting aanwees. Ze was verbindend.'

Rauwe, onvoorspelbare wereld
Maar de laatste tijd was ze verhard. In de drie jaar van haar leiderschap van de UvA stapelden de lastige dossiers zich op. Onder haar auspiciën was er een moeizame verhuizing van een deel van de universiteit naar Roeterseiland, kwam de fusie van de bètafaculteiten er niet doorheen, kwamen de toekomstplannen voor 2015 tot 2020 maar moeizaam tot stand, protesteerde de faculteit geesteswetenschappen tegen bezuinigingen en werd vorig najaar het universiteitsgebouw Spinhuis gekraakt.

Ook de episodes rond de bezetting en de ontruiming van het Bungehuis en het Maagdenhuis hebben haar geen goed gedaan. Vooral de ontruiming vorige week van het Maagdenhuis deed haar positie meer en meer wankelen. Ondanks herhaaldelijk aandringen van het gemeentebestuur om met de bezetters te blijven onderhandelen, wilde Gunning dat het Maagdenhuis ontruimd werd.

Winkels vermoedt dat Gunning beter op haar plek was in de formele, goed gestructureerde omgeving van het AMC. 'Dat is nogal anders dan de rauwe, onvoorspelbare wereld van de UvA.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden