PlusTen slotte

Louis Gauthier (1981-2019) was een enthousiaste visionair

Muzikant, journalist en grafisch ontwerper Louis Gauthier is in de nacht van 24 op 25 september thuis in Amsterdam overleden.

Louis Gauthier in 2017.  Beeld Julie Blik
Louis Gauthier in 2017.Beeld Julie Blik

Wie in zijn geboorteplaats IJsselstein tegen de jonge Louis Wouters had gezegd dat hij ooit nog eens plaatjes zou maken met Spinvis, Jules Deelder en Charlotte Mutsaers, dat hij in Amsterdam zou gaan wonen en dat ze hem Louis Gauthier zouden noemen, had als reactie misschien heel even een verbaasde blik gekregen. Maar meteen daarna zou hij hebben geknikt. Hij had altijd wel vermoed dat hij het in zich had.

Er bestonden niet veel mensen die een jongehonderig enthousiasme zo voortvarend wisten te combineren met visie en charme als Louis Gauthier. Hij behoorde tot de zeldzame soort plannetjesmannetjes die zijn plannetjes ook daadwerkelijk uitvoerde.

Vormgeving en exclusiviteit

Hij was nog student theater-, film- en televisiewetenschap toen hij voor de Lotus Europa-tournee van Spinvis de poster mocht ontwerpen. Vervolgens werd hij door dichter Ingmar Heytze gevraagd de cover van zijn nieuwe bundel Verder kijken te ontwerpen. Die vond de uitgever niet commercieel genoeg, maar er kwam wel een gelimiteerde cd-single met dezelfde titel uit voort. Een jaar later, in 2006, maakte hij met Heytze en Henk Westbroek de single Waar is Snoopy?, over Westbroeks schildpad die door de Algemene Inspectie Dienst in beslag was genomen.

Vormgeving en exclusiviteit waren voor Gauthier essentieel, liet hij weten aan VPRO’s 3voor12. “Het belangrijkste is dat op elk vlak zorg besteed is aan wat er uitgebracht gaat worden. Alle elementen daarvan zijn gelijkwaardig en moeten op zichzelf al interessant en kwalitatief goed zijn. Er moet over elk stukje van de puzzel nagedacht zijn. Zo is er meer dan een cd in digipak of – laat staan – een gewoon cd-doosje. Daar is in mijn ogen gewoon te weinig zorg aan besteed. De durf verder te gaan ontbreekt en dat maakt zoveel releases duf.”

Gauthier zou in Utrecht afstuderen met de masterscriptie Cobra en Camera, waarin beeldende kunst verbonden wordt met experimentele film.

Het klankcafé

In 2009 maakte hij samen met ­Gerrit Komrij Dansen op Spijkers, een album waarvoor hij het artwork en de muziek vervaardigde en dat als een boek/cd bij De Bezige Bij verscheen. In 2011 kreeg dat een vervolg met Totaal loss, waarop hij samenwerkte met Jules Deelder, en met Rikkelrak (2017) waarop hij muziek maakte bij gedichten van Charlotte Mutsaers, door haarzelf voorgedragen.

Gauthier was in 2014 ook Het Klankcafé gaan presenteren, een radioprogramma en podcast over klassieke muziek. Ook hier toonde hij zich voortvarend. In 2016 ging Het Klankcafé een samenwerking aan met de Amerikaanse klassieke radiozender WQXR-FM.

In 2016 ging hij voor De Telegraaf schrijven over klassieke muziek, maar dat werd allengs minder toen de hoofdredactie de koers wijzigde.

Nadat een einde kwam aan zijn relatie, viel Gauthier in een zwart gat, waar hij niet meer uit wist te klimmen. In de nacht van 24 op 25 september is hij thuis in Amsterdam overleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden