Louis d'Or voor Roofthooft

AMSTERDAM - Acteur Dirk Roofthooft heeft de Louis d'Or, de prijs voor de beste hoofdrol door een man in het afgelopen seizoen, gewonnen met zijn vertolking van Kurt Köpler in Mefisto for ever van Tom Lanoye door Het Toneelhuis uit Vlaanderen in regie van Guy Cassiers.De Theo d'Or voor de meest indrukwekkende hoofdrol door een vrouw is toegekend aan Will van Kralingen. Ze kreeg de prijs voor haar rol van koningin Elisabeth in Maria Stuart van Friedrich Schiller door Het Nationale Toneel uit Den Haag in regie van Erik Vos. Dat is zondagavond bekendgemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Amsterdam.

''In Mefisto for ever laat Roofthooft zijn publiek genieten van fascinerend toneelspel waarin hij alle nuances van zijn getroebleerde personage laat doorvoelen. Hij toont alle fasen van diens morele aftakeling'', aldus de Toneeljury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) over de in Antwerpen geboren winnaar. Over het werk van Van Kralingen zei de jury: ''Een overrompelende, vorstelijke rol met ondeugende trekjes. Dat Will van Kralingen ook een zeer kalme, haast timide rol speelde in 'Kentering van een huwelijk' onderstreept haar veelzijdigheid.''

''Mamma en pappa, wat zullen ze blij zijn'', reageerde Roofthooft. Will van Kralingen zei te hopen ''dat dit vak goedblijft''. Vooraf had de VSCD door middel van een voice-over kritiek geuit op het culturele klimaat in Nederland. De bijeenkomst van theatermakers in Amsterdam was 'een fort in een vervlakkend landschap'.

De Louis d'Or is genoemd naar Louis Bouwmeester (1842-1925) die tot in het buitenland beroemd werd met Shakespearevertolkingen. De Theo d'Or heet naar Theo Mann-Bouwmeester (1850-1939), die met zowel klassieke tragedies als eigentijdse stukken tot een gevierd actrice werd. De legpenningen worden gezien als de belangrijkste onderscheidingen in de toneelwereld.

De Arlecchino voor de meest indrukwekkende bijrol door een man werd dit jaar gewonnen door Hein van der Heijden voor zijn rol van Raymond F. in mightysociety4 van Eric de Vroedt, die tevens de regie voerde. De Vlaamse Fania Sorel won de Colombina voor de beste bijrol door een vrouw met haar vertolking van Rosa in Onschuld van Dea Loher door het RO Theater in regie van Alize Zandwijk. De geroerde winnares hoopt: ''Dat er maar meer publiek mag komen.''

René van 't Hof verwierf met zijn rol van oudere varietéartiest in Vallende Ster van het Onafhankelijk Toneel (O.T.) de VSCD Mimeprijs. Hij schrok er zichtbaar van.

De Prosceniumprijs voor persoon of groep met een wezenlijke bijdrage aan het toneelklimaat (door programmering en/of productie) is toegekend aan toneelschrijver Rob de Graaf voor zijn ''heel bijzondere en rijkgeschakeerde bijdragen aan het theater''. De Graaf schreef onder meer 'Schuur' voor Dood Paard.

Het publiek zelf koos Wie is er bang voor Virginia Woolf van Hummelinck Stuurman Theaterbureau in regie van Gerardjan Rijnders als mooiste voorstelling van het seizoen. Op speciale stemavonden in het land gaf het publiek een cijfer. Ook via internet kon worden gestemd: het gebeurde 13.000 keer. De Toneel Publieksprijs is onder meer 35.000 euro voor een nieuwe productie. De ontvangers droegen de prijs op aan de theaters van Nederland, hopende dat die interessant durven te blijven programmeren.

Tijdens de bijeenkomst werd door de organisatoren nog om een applaus gevraagd voor Roef Ragas, de toneel en tv-acteur die vorige week plotseling overleed op 42-jarige leeftijd. Het publiek en de collega's voldeden daar gretig aan. (ANP)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden