PlusColumn

Louis C.K., sorry is geen toverwoord

Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Een tijdje geleden kwam de carpool-karaoke van James Cordon met Paul McCartney online. Paul en James reden door Liverpool, zongen hard mee met Beatles-klassiekers en aan het eind trad Paul op in een pub waar een onwetend publiek argeloos bier zat te drinken.

Wat een kosmisch toeval als je daar op dat moment zat, in die pub waar Paul McCartney een miniconcert gaf!

Hetzelfde gevoel had ik toen ik las dat Louis C.K. eergisteren een onverwacht optreden had gegeven in de Comedy Cellar, een kleine comedyclub in New York.

Niet dat het nou mijn grote wens is om een keer een optreden van Louis C.K. bij te wonen, maar de situatie aldaar - de stemming van het publiek, de reacties - maakt mij dus razend nieuwsgierig. Vooral omdat ik zo graag zou willen weten hoe ik zélf gereageerd zou hebben als ik in het publiek had gezeten.

Bijna een jaar geleden kwam naar buiten dat Louis C.K. vrouwelijke collega's op een even walgelijke als bizarre manier had benaderd: 'Nadat er jarenlang onbevestigde geruchten waren over Louis C.K. die masturbeert in het bijzijn van collega's, vertellen vrouwen nu wat ze hebben meegemaakt,' stond er in The New York Times. Wereld­nieuws.

Louis C.K. ontkende de aantijgingen niet, in een verklaring gaf hij alles toe en zei een soort van sorry.

'Mijn hele lange en gelukkige carrière heb ik alles gezegd wat ik wilde. Nu doe ik een stapje terug en neem ik de gelegenheid om eens een flinke tijd te gaan luisteren.'

Dat was op 10 november, net tien maanden geleden. Blijkbaar is hij uitgeluisterd en vond hij het tijd om weer te gaan zeggen waar hij zin in had.

Louis C.K. is niet veroordeeld door een rechter, ik weet niet of er überhaupt aangifte tegen hem is gedaan, maar hij heeft zich potsierlijk misdragen. De vraag is: hoe nu verder?

Hij heeft het kunnen opbrengen om een paar maanden zijn mond te houden, maar is nu dus aan deel twee van zijn carrière begonnen. Hij heeft wat flauwtjes excuses gemaakt, maar 'sorry is geen tover­woord', leerden mijn kinderen al in groep 1 van de basisschool.

Dus. Heeft Louis C.K. zijn vet nu gekregen? Nee toch? Maar wat ís zijn vet dan precies - dat is een vraag die de komende jaren wel vaker gesteld zal worden over gevallen #MeToo-daders.

Ik hoop dat ik, als ik eergisteren in de Comedy Cellar had gezeten, was opgestaan en, luidruchtig over stoelen struikelend, het zaaltje had verlaten. Maar mijn eigen secundaire en ietwat lafhartige zelf kennende, vrees ik dat ik verbouwereerd was blijven toekijken.

Net zoals wanneer hij ineens zijn lul tevoorschijn had gehaald om zich af te trekken.

Misschien was Louis C.K. in allebei de situaties trouwens een vergelijkbare innerlijke impuls aan het volgen.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden