Lou Reeds Berlin ****

Regie: Julian Schnabel
Met: Lou Reed

Junkenromance tegen de tijd bestand

De oudjes doen het goed in de popmuziek. Bob Dylan en Neil Young maakten uitstekende nieuwe cd's. Lou Reed maakt indruk op Julian Schnabels concertregistratie van het legendarische conceptalbum Berlin.

Een jaar na Transformer, met daarop de hit Walk on the wild side, verraste Reed in 1973 met Berlin. Tegen het inktzwarte drama over een junkiestel in Berlijn was niet iedereen bestand. In Amerika flopte de plaat, maar in Europa deed hij het beter In Nederland kreeg Reed er zelfs een Edison voor. Berlin gaat over Caroline en Jim, bij wie de liefde toeslaat. Het geluk duurt niet lang, want junkie Caroline leidt een nogal ruig leven. Ze sleept Jan en alleman mee naar bed en slikt zoveel speed dat zelfs haar drugsvrienden zich zorgen maken. Caroline pleegt zelfmoord als de kinderbescherming haar kinderen weghaalt. Hartverscheurender kindergehuil heeft u nooit gehoord. Volgens de mythe verkreeg producer Bob Ezrin het door tegen zijn dochtertje te zeggen dat mama voorgoed weg was.

Merkwaardig genoeg liet Reed het album zijn hele carrière links liggen. Nooit speelde hij er nummers van op concerten. Eind 2006 kwam het er alsnog van en ging Reed, begeleid door zijn oude gitarist Steve Hunter en een jeugdkoor, op tournee met Berlin. Onder regie van Schnabel registreerde topcameraman Ellen Kuras vijf uitvoeringen in Brooklyn.

Schnabel heeft het sober gehouden. De enige visuele versiering zijn achter de muzikanten geprojecteerde videobeelden, waarop Emmanuelle Seigner, die ook te zien was in Schnabels meesterwerk The diving bell and the butterfly, Caroline speelt.

Natuurlijk heeft Berlin niet meer dezelfde impact als 35 jaar geleden, maar de muziek maakt nog steeds indruk. Dat doet ook Reed. De 65-jarige is goed bij de les en zingt als toegift Candy says (met Antony) en Rock minuet en het onvermijdelijke Sweet Jane. Ome Lou hoeft nog niet met pensioen. (JOS VAN DER BURG)

De film draait alleen op 3 april in Tuschinski

Trailer
Website

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden