Plus

Lotte Schipper nieuwe voorzitter CDJA: 'Jij? CDA?'

De 24-jarige Lotte Schipper uit ­Amsterdam is dit weekend gekozen tot de nieuwe landelijk voorzitter van het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA. 'De mensen zeggen ­tegen me: jij? CDA?'

Marcel Wiegman
Lotte Schipper vindt het stoffige imago van het CDA onterecht. 'Ik geloof in een brede volkspartij.' ­ Beeld CDJA
Lotte Schipper vindt het stoffige imago van het CDA onterecht. 'Ik geloof in een brede volkspartij.' ­Beeld CDJA

Ik dacht inderdaad dat het CDA uit Amsterdam verdwenen was.
"Dat hoor ik veel. Veel minder dan één zetel in de gemeenteraad kan ook niet. We hebben een stoffig imago. Onterecht, maar zie er maar eens vanaf te komen. Jongeren weten niet zo goed waar het CDA voor staat. Die haken al af bij de C."

Waarom ben je zelf lid geworden van het CDA?
"Om de inhoud. Ik geloof in de christendemocratische ideologie. Wij willen niet alle verantwoordelijkheid bij de overheid of bij individuen leggen. Wij kiezen echt voor de middenweg: eigen verantwoordelijkheid, maar wel een overheid die bijspringt waar het moet."

"Ik heb een jaar high school gevolgd in Washington DC. Daar ben ik gefascineerd geraakt door de politiek. Ik zat in een fanatiek republikeins gastgezin. Dan ga je ook zelf nadenken en kom je erachter dat er in Amerika heel veel mis gaat."

Ben je christelijk?
"Ja, maar ik geloof vooral in de brede volkspartij die het CDA is. Ik wil geen politiek vanuit de bijbel, zoals de SGP of de ChristenUnie. Ik heb ook genoeg vrienden die niet christelijk zijn en heb gekozen voor een studie aan de UvA, niet aan de VU."

"Een deel van mijn familie komt uit de oude ARP, maar mijn vader had vroeger nog ambities in de jongerenorganisatie van de PvdA. Nu zegt hij: als je voor je dertigste niet links bent, heb je geen hart. Ben je het na je dertigste nog dan heb je geen verstand."

Wat zijn je ambities met het CDJA?
"Ik vind het belangrijk dat we ons weer laten zien, het stoffige imago van ons afgooien. Bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk. Ik ben erg voor de invoering van de verplichte maatschappelijke stage. In dit digitale tijdperk wil ik ook een online platform oprichten, waar alle leden op kunnen meepraten."

En je persoonlijke ambities? Het CDJA is vaak het begin van een succesvolle carrière in de politiek.
"Dat klopt, mijn voorganger Julius Terpstra stond bij de laatste verkiezingen op de 24ste plek, dus dat wordt nog spannend. Ik ben nog jong. Ik wil via de politiek mensen helpen, maar als ik er geen voldoening meer uithaal ga ik iets anders doen. Het lijkt me niet gezond om nu al de hele route uit te stippelen."

Hoe doet CDA-leider Sybrand Buma het in de formatie?
"Goed, hij blijft nuchter en rustig. Hij houdt vast aan het verkiezings­programma, dat is belangrijk. Maar het loopt moeizaam. Dat is niet goed voor de stabiliteit van het land. Er moet gewerkt worden."

Dan zal ook het CDA een beetje ­moeten inschikken.
"Zolang het maar niet op het gebied van de studiefinanciering is. Dat is waar wij voor staan: terugkeer van de basisbeurs en invoering van de maatschappelijke dienstplicht."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden