Lotingssysteem voor Amsterdamse middelbare scholen mogelijk aangepast

Het lotingssysteem voor middelbare scholen in Amsterdam gaat volgend jaar waarschijnlijk veranderen. Dat zegt Betty van Nieuwenhuizen van de vereniging van Amsterdamse schoolbestuurders, zo meldt de Volkskrant maandag.

Leerlingen van de basisschool St. Lukas in Amsterdam voordat de Cito-toets begint Beeld anp
Leerlingen van de basisschool St. Lukas in Amsterdam voordat de Cito-toets begintBeeld anp

Via de huidige regelgeving kunnen leerlingen alleen hun eerste voorkeur opgeven. Het nieuwe systeem moet ook rekening houden met tweede, derde en latere keuzes. Op basis van zo'n lijst kunnen de leerlingen via algoritmes over scholen worden verdeeld.

Economen van de VU en UvA vergeleken het huidige systeem met een lijst waarin een topvijf of toptien kan worden opgegeven. De resultaten presenteerden zij afgelopen week aan OSVO, de vereniging van Amsterdamse schoolbestuurders. Voor de zomervakantie nemen de betrokken besturen een besluit.

Het aantal leerlingen dat moet loten voor een plek op de middelbare school in Amsterdam is bijna verdubbeld: 745 tegen 400 vorig jaar. De laatste drie jaar nam het aantal leerlingen dat moest loten juist af. De verdubbeling komt vooral doordat meer leerlingen zich hebben aangemeld.

Meer teleurstellingen
Dit jaar hoorden 518 kinderen uit groep acht dat ze niet naar de school van hun voorkeur kunnen. Dat is meer dan in de voorgaande drie jaren, toen achtereenvolgens 455, 433 en 402 leerlingen in de eerste ronde uitgeloot werden. Het grootste bezwaar van het Amsterdamse systeem is dat leerlingen slechts één voorkeursschool kunnen opgeven.

'Met een alternatief systeem komen meer kinderen bij een school uit hun top drie terecht', zegt Pieter Gautier, hoogleraar economie aan de VU tegen de Volkskrant. 'Bovendien hoeven mensen niet meer strategisch te kiezen: ze kunnen echt de scholen van hun voorkeur opgeven.'

Eerder dit jaar bleek het toelatingsbeleid voor Amsterdamse basisscholen al op de schop te gaan. Vanaf het schooljaar 2015-2016 is het daar afgelopen met het gesjoemel, de ondoorzichtige loting en de willekeur rond de toelating. Voor alle kinderen, geboren vanaf juli 2011, geldt dan een uniform toelatingsbeleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden