'Loting sociale huur moet blijven voor spoedzoekers'

Amsterdamse woningcorporaties voeren actie om loting van sociale huurwoningen voor spoedzoekers te behouden.

Het Parool
null Beeld Ton Damen
Beeld Ton Damen

De gemeente wil loting afschaffen als middel om sociale huurwoningen toe te wijzen. Geen goed idee, vindt de Amsterdamse federatie van woningcorporaties (AFWC). De corporaties zeggen dat loting juist voor mensen die op korte termijn een sociale woning nodig hebben af en toe uitkomst biedt.

Het overgrote deel van de sociale huurwoningen wordt toegewezen aan mensen die na jaren voldoende inschrijfduur hebben opgebouwd bij WoningNet en aan doelgroepen, zoals statushouders of mensen die uit de maatschappelijke opvang komen.

Starters
Op dit moment wordt slechts 15 procent van de woningen (ongeveer 750 per jaar) verloot aan mensen die buiten deze categoriën vallen; vooral jonge mensen en starters die te kort staan ingeschreven, maar toch een huis zoeken in Amsterdam. Zij kunnen twee keer per week inschrijven op een woning in de hoop ingeloot te worden.

Het is niet veel, en zeker niet ideaal, zegt een woordvoerder van AFWC, maar op deze manier maken ze tenminste nog een béétje kans.

Op dit moment denkt de AFWC na over een betere manier om woningzoekenden en woningaanbod beter te matchen. "Wacht in elk geval met afschaffen totdat er een andere oplossing is gevonden."

Tot 20 oktober kan bezwaar gemaakt worden tegen het afschaffen van de loting, maar de AFWC denkt dat maar weinig mensen hiervan op de hoogte zijn. Daarom is de federatie een actie gestart waarbij mensen op een Facebookpagina worden opgeroepen te reageren. Die reacties worden vervolgens gebruikt in het pleidooi bij de gemeenteraad. Ook zal de federatie een bezwaarschrift indienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden