Loting ook op vmbo en havo

Niet alleen de categorale gymnasia, ook scholen voor havo/vwo, het vmbo-kader en de basisberoepsgerichte leerweg moeten dit jaar kinderen uitloten. Foto GPD/David van Dam Beeld
Niet alleen de categorale gymnasia, ook scholen voor havo/vwo, het vmbo-kader en de basisberoepsgerichte leerweg moeten dit jaar kinderen uitloten. Foto GPD/David van Dam

AMSTERDAM - Niet alleen de categorale gymnasia, ook scholen voor havo/vwo, het vmbo-kader en de basisberoepsgerichte leerweg moeten dit jaar kinderen uitloten.

Minstens tien scholen in Amsterdam hebben in totaal honderden overaanmeldingen: negentig leerlingen bij de categorale gymnasia, honderden leerlingen bij scholen voor havo/vwo en tientallen leerlingen bij het vmbo-t, vmbo-kader en de basisberoepsgerichte leerweg.

De vereniging Osvo, van schoolbesturen van het voortgezet onderwijs in Amsterdam, is aan het inventariseren welke scholen nog plekken over hebben. Op het IJburg College worden 66 kinderen uitgeloot: 36 in vmbo-basis en vmbo-kader, 14 op het vmbo-t en 9 op havo-t.

Voor het vmbo-t moeten ook kinderen worden uitgeloot op het Caland Lyceum (55 kinderen), Spinoza Lyceum (enkele tientallen kinderen op mavo, mavo/havo en havo/vwo), Montessori Lyceum Amsterdam (13 voor vmbo-t en 44 voor havo/vwo).

Bij het Fons Vitae (havo/vwo) moeten ruim honderd leerlingen worden uitgeloot, bij Damstede (havo-vwo) in Noord veertien. Bij de categorale gymnasia het 4e Gymnasium en het Sint Ignatius Gymnasium worden negentig kinderen uitgeloot.

Jaarlijks maken 7300 leerlingen uit Amsterdam de overstap naar het voortgezet onderwijs. Duizend leerlingen uit Diemen, Badhoevedorp en Amstelveen zoeken ook nog een school in de stad. Ongeveer vierhonderd leerlingen uit Amsterdam gaan naar scholen buiten de stad.

De loting is 14 april. Rond 17 april is bekend welke kinderen zijn uitgeloot en welke scholen nog plaats hebben. Ouders vrezen dat hun kinderen in de tweede aanmeldingsronde op scholen ver uit hun buurt terecht komen.

Osvo laat in een brief weten dat het onderwijsaanbod in de stad 'toereikend' is. 'Uit een voorlopige tussenbalans blijkt dat er ruim voldoende plaatsingsmogelijkheden zijn - ook voor gymnasium, vwo en havo/vwo-leerlingen.

Voor deze groepen leerlingen is er nog plaatsingsruimte op in totaal vijftien lycea, waarvan een zeer groot deel ook een voldoende beoordeling heeft van de Onderwijsinspectie,' schrijft Osvo in een brief aan schoolbesturen en rectoren van het voortgezet onderwijs. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden