Lot van Oboema in handen van kijker

HILVERSUM - Oboema Sesetokoe, de witte neger uit Jiskefet die wordt gespeeld door Michiel Romeyn, komt misschien terug op tv. Kijkers kunnen daarover meebeslissen. Nederland 3 geeft bij wijze van experiment kijkers de gelegenheid een oordeel te geven. Dat kan in de week van 31 augustus tot 4 september, als onder de noemer Tv Lab op Nederland 3 nieuwe programma's worden uitgezonden,

Die recensenten kunnen zichzelf aanmelden; drieduizend mensen hebben dat al gedaan. Tot verrassing van Roek Lips, netmanager van Nederland 3, komen er dagelijks honderd recensenten bij.

In Tv Lab is Michiel Romeyn bijvoorbeeld te zien in een proefaflevering van Hall of Fame, een nieuw kunstmagazine dat hij voor de VPRO heeft gemaakt met choreograaf Adriaan Luteijn.

Hall of Fame is één van de negentien proefprogramma's waarover kijkers als recensent hun oordeel mogen geven. Ze zijn daarmee sturend voor de beslissing in Hilversum of zo'n programma in het nieuwe televisieseizoen recht krijgt op een echt en langdurig leven.

Het is voor het eerst dat Hilversum kijkers zo de gelegenheid biedt om rechtstreeks invloed uit te oefenen op de keuze van nieuwe programma's die komende winter een plek krijgen op de zender Nederland 3. Het is een experiment, zegt Lips, dat te maken heeft met de vernieuwing van de publieke omroep.

''We zoeken natuurlijk altijd nieuwe programma's, maar we wilden ook meer ruimte voor experimenten. Met alleen afspraken over genre bied je daarvoor niet genoeg ruimte, en zo is Tv Lab ontstaan. Nu krijgen de omroepen een hele week om vernieuwende programma's te laten zien. Onderdeel van dat experiment is dat we kijkers laten oordelen. Dat was van ons al een oude wens.''

De recensenten van Nederland 3 krijgen straks dagelijks een vragenlijst over de uitzendingen. Het zal niet alleen gaan om het geven van een cijfer. Lips: ''We willen bijvoorbeeld ook weten of kijkers een programma vinden passen bij de publieke omroep. En omroepen kunnen desgewenst ook bepaalde vragen stellen over hun eigen programma's.''

De omroepen en de netmanager, zo is het voornemen, zullen het oordeel van de kijkers meewegen in hun beslissingen. Het is de bedoeling dat de beoordelingen via het internet te zien zullen zijn. Of en hoe dat zal gaan, wordt nog bekeken.

Netmanager Lips weet nu al dat als het allemaal werkt, kijkers vaker en misschien wel blijvend op deze manier zullen worden betrokken. (LOES DE FAUWE)

Oboema Sesetokoe (Michiel Romeyn), de witte neger uit Jiskefet. Beeld
Oboema Sesetokoe (Michiel Romeyn), de witte neger uit Jiskefet.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden