Lot PSV in handen Jan Reker

Het antwoord op de huidige malaise ligt bij algemeen directeur Jan Reker. Kiest Reker ervoor trainer Stevens te slachtofferen, dan bekent hij schuld. Foto ANP/Ed Oudenaarden Beeld
Het antwoord op de huidige malaise ligt bij algemeen directeur Jan Reker. Kiest Reker ervoor trainer Stevens te slachtofferen, dan bekent hij schuld. Foto ANP/Ed Oudenaarden

EINDHOVEN - Op het veld van degradatiekandidaat Vitesse, waar een half jaar geleden nog de landstitel werd gevierd, kwam PSV niet verder dan 1-1. De wedstrijd toonde ondubbelzinnig aan dat het elftal onder Huub Stevens alle glans heeft verloren.

Fouten uit het verleden bieden allang niet meer de garantie dat het in de toekomst beter zal gaan. De directie van de club kan niet om de conclusie heen dat het team in een crisis verkeert. De lichtpuntjes die Stevens nog zag na de duels met Heerenveen (2-2), Groningen (4-2) en Liverpool (1-3) bleken gisteren op slag te zijn verdwenen.

De vraag is hoe de club met dit probleem omgaat. Eigenlijk zijn er maar twee opties: volledig achter het beleid van Stevens gaan staan óf concluderen dat trainer en team niet bij elkaar passen. In dat laatste geval is een voortijdig afscheid van Stevens het logische gevolg.

Stevens heeft alles geprobeerd om PSV aan het voetballen te krijgen. Hij hanteerde alle mogelijke tactische varianten, bedacht steeds weer een nieuwe opstelling die succes moest brengen, beschermde zijn spelers en hij gaf de selectie maximaal vertrouwen.

Ook buiten de wedstrijden deed Stevens wat in zijn vermogen lag. Hard trainen, rustig trainen. Met publiek, zonder publiek. Ontspanning, rust, tal van nevenactiviteiten - er is geen middel dat hij onbenut liet. Ogenschijnlijk gelaten accepteerde hij ook de muiterij van bijvoorbeeld Danko Lazovic, Edison Méndez en Carlos Salcido.

Waarschijnlijk heeft PSV buiten Hiddink nooit een trainer gehad die zoveel uren in de club stak. Daarin schuilt ook de tragiek van dit seizoen en van Stevens. De oud-speler van PSV is zó'n enorme clubman, zó gedreven en barstensvol ambitie, dat hij zijn eigen belang overdreven vaak op de achtergrond heeft gesteld.

Dat bleek niet alleen in de conflicten met spelers of uit zijn onhandige omgang met de media, maar ook in zijn gedienstige houding.

De oorsprong van de huidige problemen dateert eigenlijk van een jaar geleden. Stevens accepteerde in november vorig jaar zonder mokken dat hij als derde keuze (na Martin Jol en Fred Rutten) werd binnengehaald. Hij verzuimde zijn eigen technische staf samen te stellen. Dwight Lodeweges en Jan Wouters waren niet de namen die Stevens bovenaan zijn lijstje had staan, maar omdat de spelers graag verder wilden met Lodeweges, en Wouters al een baantje was toegezegd door algemeen directeur Jan Reker, legde Stevens zich daarbij neer.

In het transferbeleid zijn fouten gemaakt, die door Stevens niet zijn gecorrigeerd of voorkomen. De Limburgse oefenmeester stemde in met de komst van verdedigers die nog geen meerwaarde hebben getoond (Andreas Isaksson, Jeremie Bréchet, Francisco Rodriguez, Erik Pieters) . Hij verzette zich niet tegen het afscheid van doelman Gomes, die in conflict kwam met Reker. Ook accepteerde Stevens het 'voldongen feit' dat de komst van een topspits onhaalbaar bleek, al was zijn eigen wens een andere.

De doelen die Stevens zichzelf stelde, zijn tot op heden niet gerealiseerd. Als van de gelouterde trainer íets mocht worden verwacht, was het wel dat hij op het veld een gedegen organisatie zou neerzetten, met veel verdedigende zekerheid.

Daarnaast streefde hij naar een meer aanvallende speelstijl, met veel bewegende en initiatiefrijke spelers achter of rond de diepste spits. Het grauwe doelsaldo van PSV (29-17) bewijst dat die missie niet is gelukt. PSV staat op de vierde plaats, met al negen punten achterstand op AZ.

Het antwoord op de huidige malaise ligt bij Reker. Als Stevens het proces waaraan hij is begonnen mag doorzetten, dan moet dat - op lange of korte termijn - leiden tot veranderingen in de spelersgroep en de technische staf. Stemt Reker daarmee in, dan erkent hij dat de club zijn trainer te weinig volmachten heeft gegeven en zijn wensen niet honoreerde. Kiest Reker ervoor de trainer te slachtofferen, dan bekent hij schuld bij de aanstelling van de coach.

PSV staat dus voor een groot dilemma. Reker moet kleur bekennen en na de zaak-Lemic opnieuw laten zien hoe hij als eindverantwoordelijke crisismanager omgaat met een serieus probleem. Als een directeur zich zo sterk committeert aan een trainer, roept dat uiteindelijk ook vragen op over de beleidsmatige keuzes die de club heeft gemaakt.

Stevens zonderde zich gistermiddag even af voor dat probleem. Om privéredenen reisde hij niet met de spelersbus naar Eindhoven. Hij stapte hij in zijn eigen auto. (FRANS VAN DEN NIEUWENHOF)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden