Lot Mauro in handen verdeelde CDA-fractie

Het lot van de 18-jarige Mauro Manuel ligt in handen van het CDA. De CDA-fractie in de Tweede Kamer is verdeeld over de vraag of de jonge Angolees in Nederland mag blijven of na 8 jaar moet terugkeren naar zijn geboorteland.

CDA-Kamerlleden Ad Koppejan (l) en Kathleen Ferrier. © ANP Beeld ANP
CDA-Kamerlleden Ad Koppejan (l) en Kathleen Ferrier. © ANPBeeld ANP

Het CDA-Kamerlid Raymond Knops sprak namens de fractie zijn steun uit voor het besluit van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) dat er voor Mauro geen verblijfsvergunning mogelijk is. Knops pleitte er deze zomer net als oppositiepartijen voor dat Mauro in Nederland zou blijven. Uitzetting noemde hij onmenselijk.

Zijn fractiegenoot Ad Koppejan zei vandaag zich niet te kunnen voorstellen dat de CDA-fractie instemt met de uitzetting. Koppejan staat met CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier binnen de fractie te boek als potentieel dissident, omdat de twee zich vorig jaar keerden tegen samenwerking met de PVV.

Overleg
Ferrier zei nog voor het debat donderdag in de Kamer over de uitzetting van Mauro overleg binnen haar fractie te willen hebben. Ze wilde nog niet zeggen of ze steun wil geven aan het besluit van Leers. Ook haar collega Jack Biskop wil eerst overleg met Knops.

Alle stemmen tellen voor Leers, omdat regeringspartijen VVD en CDA met gedoogpartner PVV slechts een nipte meerderheid van 76 zetels hebben in de Kamer. Oppositiepartij ChristenUnie wil in de Kamer een hoofdelijke stemming over de uitzetting van Mauro. De oppositie heeft zich de afgelopen maanden sterk gemaakt voor een verblijfsvergunning voor Mauro.

In tegenstelling tot Leers ziet zij binnen de asielregels wel mogelijkheden. Volgens Leers kan Mauro er alleen nog voor kiezen om een verblijf in Nederland aan te vragen vanwege een studie. De oppositie vindt dat eigenlijk geen oplossing. Ze bestrijdt bovendien dat Leers voor heel veel jongeren een uitzondering moet maken, als hij Mauro tegemoet zou komen.

Resolutie
De oppositiepartijen hopen dat de achterban van het CDA zich zal mengen in de discussie. Zaterdag is er een partijcongres waar een resolutie van de afdeling Drenthe aan de orde komt die oproept jonge asielzoekers niet uit te zetten.

Het CDJA vindt dat Mauro in ons land moet blijven. Hem terugsturen naar Angola is volgens de jongeren 'niet menswaardig''. De jongeren willen dat Leers zich niet zo laat leiden door VVD en PVV.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden