Lord ruikt nieuwe kans voor Wilders

Ook liberalen spreken schande van de manier waarop Groot-Brittannië Wilders heeft behandeld. Foto ANP Beeld
Ook liberalen spreken schande van de manier waarop Groot-Brittannië Wilders heeft behandeld. Foto ANP

LONDEN - De Britse Lord Pearson zal Geert Wilders opnieuw uitnodigen in het Hogerhuis zijn film Fitna te vertonen.

Lord Pearson, lid van de zeer rechtse en anti-Europese partij Ukip, kwam deze week in actie na het nieuws dat de Libanese journalist Ibrahim Moussawi, die sterke banden heeft met Hezbollah, wél welkom is in Engeland.

''Onbegrijpelijk,'' aldus Pearson, die twee jaar geleden de Conservatieve Partij de rug toekeerde. Moussawi heeft in het verleden volgens Pearson vaak antisemitische uitspraken gedaan.

Ibrahim Moussawi houdt volgende maand op de Universiteit van Londen een toespraak over 'de politieke islam'. Hij is al twee keer eerder in Groot-Brittannië geweest voor lezingen. Beide malen maakte de Conservatieve Partij hier bezwaar tegen, maar de Labourregering trok zich er niets van aan.

In 2007 werd Moussawi echter de toegang tot Ierland geweigerd. Hij is hoofdredacteur van de krant Al-Intiqad, die verbonden is aan Hezbollah. Voorheen werkte Moussawi als verslaggever voor Al-Manar, de televisieomroep van Hezbollah. Hij ontkent antisemiet te zijn.

Volgens de Londense universiteit moet zijn toespraak politici en bestuurders uit Groot-Brittannië duidelijk maken waar Hezbollah precies voor staat. ''Had hij op enig moment een racistische uitspraak gedaan, dan zou hij niet zijn uitgenodigd,'' aldus een woordvoerder.

Lord Pearson, die twee weken geleden Fitna zonder Wilders in het Hogerhuis moest vertonen, wil nu weten hoeveel moslims er bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Home Office, de immigratiedienst en adviesraden werken. ''Onze parlementsleden worden veel te veel beïnvloed door moslims,'' vindt hij.

De Labourregering is volgens hem sterk afhankelijk van electorale steun vanuit de moslimgemeenschappen in Birmingham, Bradford en het oosten van Londen. Dat verklaart een zekere toegeeflijkheid van de autoriteiten jegens de moslimgemeenschappen, zegt Pearson.

De belangrijkste agitator tegen Wilders' bezoek was Lord Ahmed, in het Hogerhuis vertegenwoordigt hij de Labour Partij. Ahmed, van Pakistaanse afkomst, werd deze week veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf wegens gevaarlijk rijden. In zijn Jaguar was hij een jaar geleden druk aan het sms'en op een snelweg. Hij ramde toen een andere auto, waarvan de bestuurder overleed.

Lord Pearson: ''We hadden veel verder moeten gaan in de discussie rond Wilders. Ik ga hem weer uitnodigen. Het gaat niet alleen om hem, maar om de rol van moslims in de westerse beschaving.''

De partij Ukip geldt als zeer rechts, volgens sommigen ultra rechts. Maar ook liberalen spreken schande van de manier waarop Groot-Brittannië Wilders heeft behandeld. Commentator Timothy Garton Ash noemde in The Guardian de affaire symptomatisch voor de manier waarop in Groot-Brittannië vrijheden worden bedreigd.

Misschien nog erger dan 'het idiote besluit'. aldus Garton Ash, Wilders de toegang te weigeren, was de steun daarvoor van de gevestigde politiek. De woordvoerder van de Liberaal-Democraten noemde de weigering een wijs besluit, 'omdat de film Fitna zeer beledigend is'.

Garton Ash: ''En deze man durft zichzelf een liberaal te noemen?'' Zelf bezweert Garton Ash Fitna 'walgelijk' te vinden. Maar het inreisverbod van de maker vindt hij een vlek op het blazoen van Groot-Brittannië: ''Het gaat van kwaad tot erger. Dit moet ophouden. Nu!'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden