Loon bij ziekte onder vuur

AMSTERDAM - Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) willen geen loon meer doorbetalen als werknemers langdurig verzuimen door sportblessures, drugsgebruik of plastische chirurgie.Werkgeversorganisatie MKB Nederland zal vandaag een lijst overhandigen aan de Tweede Kamer. Hierin staan negen oorzaken van verzuim waarvoor de ondernemers niet langer willen opdraaien.

Het gaat om verzuim langer dan zes weken door alcohol- en drugsgebruik, strafbare feiten, sport- en vakantieblessures, roekeloos rijgedrag en plastische chirurgie zonder medische noodzaak.

''Als een werknemer besluit plastische chirurgie te ondergaan, is die lange tijd uit de roulatie. De werkgever moet dan wel het loon gewoon doorbetalen,'' zegt een woordvoerster van MKB Nederland.

Werkgevers zijn in Nederland verplicht een langdurig zieke werknemer twee jaar lang door te betalen. In 2007 meldden 1,6 miljoen mensen zich ziek als gevolg van een sportblessure, wintersportletsel of een huishoudelijk ongeluk, meldt MKB Nederland. In een gemiddeld bedrijf van zeven medewerkers betekent dit een uitval van twee werknemers.

Volgens de werkgeversorganisatie is de verantwoordelijkheid bij langdurige ziekte niet eerlijk verdeeld. ''De werkgever kan er vaak niets aan doen dat zijn personeel uit de roulatie is, maar moet hiervoor wel de verantwoordelijkheid dragen.''

MKB Nederland vindt dat werknemers de mogelijkheid moeten krijgen zich te verzekeren tegen het risico dat ze enige tijd geen loon krijgen als gevolg van verzuim.

Vandaag praat de Tweede Kamer over de re-integratieprojecten. Het doorbetalen van het salaris is een van de re-integratieverplichtingen die ondernemers hebben voor hun personeel. Volgens MKB-Nederland verloopt deze reïntegratie erg moeizaam doordat arbodiensten en uitkeringsorganisatie UWV onvoldoende meewerken.

Dit veroorzaakt extra kosten bij ondernemers met personeel. Het opheffen van loondoorbetaling zal het draagvlak vergroten onder werkgevers voor hun reïntegratieverplichtingen.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden