'Longstay tbs op de schop'

AMSTERDAM - Het zogenoemde longstaybeleid voor tbs'ers die 'onbehandelbaar' zijn, moet op de schop.De problemen met longstayafdelingen zijn dermate zorgelijk dat staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) moet overwegen de langdurige plaatsing af te schaffen.

Dat staat in een advies dat de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dinsdag heeft gepubliceerd. De raad vindt dat Albayrak onderzoek moet doen naar de mogelijkheden om de longstay te sluiten. Als alternatief moet ze ook bekijken of minder tbs'ers op longstayafdelingen kunnen worden geplaatst.

De RSJ constateert dat longstayafdelingen de afgelopen jaren veel sneller zijn gegroeid dan verwacht. De tbs-kliniek Veldzicht nam in 1999 twintig longstayplaatsen in gebruik. Inmiddels telt Nederland 164 van dergelijke plaatsen en naar verwachting zal het aantal verder toenemen tot 250. De snelle groei komt doordat veel tbs'ers op longstay worden geplaatst, terwijl weinig patiënten de afdeling verlaten.

De tbs'ers die naar deze afdelingen gaan, lijden ook steeds vaker aan een combinatie van stoornissen, waardoor ze moeilijk behandelbaar zijn. De behandeling en terugkeer naar de samenleving wordt tegelijkertijd bemoeilijkt doordat de zorg niet aansluit bij de behoefte van tbs'ers en verlofregelingen sterk aan banden zijn gelegd. ''Longstay dreigt daarmee een verkapte vorm te worden van levenslange opsluiting'', aldus de RSJ.

Bij afschaffing van de longstay zouden de patiënten weer worden behandeld in normale tbs-klinieken. De andere optie, het indammen van de groei van longstayafdelingen, kan worden bereikt door de rechter het besluit voor plaatsing te laten nemen. Nu nog bepaalt de minister van Justitie of een tbs'er naar de longstay moet. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden