Long Pura

Vergane glorie op heel veel borden

Hier zat ooit het restaurant van Lonny, die opsteeg naar hogere sferen. Het was een op zijn Balinese afkomst gebaseerd restaurant, waar theatraal behoorlijk eten werd geserveerd. Daarna werd het Long Pura, waar ik in 1999 al eens over schreef (7, want ik was matig tevreden).

Inmiddels waren me berichten ter ore gekomen over een teloorgang en vooral over de merkwaardige manier waarop gasten waden behandeld. Zo werd een keurig gezelschap van vier ervan beschuldigd het bestek gestolen te hebben. Onder druk van de verontwaardigde gasten en pas na bestudering van de bewakingsvideo gaf de baas toe: ze waren vergeten het bestek neer te leggen.

Nu is dit een zaak waar het bestek en vooral het serviesgoed een voorname rol spelen, zo niet de hoofdrol. Zo wordt het kommetje soep als volgt opgediend: eerst een metalen onderbord, dan een zogenoemd taartrandje, zo'n papieren kantkleedje, daarop weer een onderbord, daarop weer een taartrandje, dan weer een bordje, dan een besneden en beschilderde houten bak en daarin ligt dan een ondiepe kom met de soep.

Als die houten bak eens gewassen was en niet zo plakkerig vies was geweest, zouden we ons er niet zo aan storen. En als de soep (soto ajam) niet gevuld was met droge, draderige kipvezels, die de soep het aanzien geven van een bak sop met een uitgeplozen vaatdoekje, zou die nog wel te verdragen zijn. Kippedrukte heet dat in ouderwets goed Nederlands.

Daarvoor hebben we al, buiten het menu om, een portie pangsit genomen. (Kroepoek of iets dergelijks als amuse kon er niet af. We zien trouwens helemaal geen kroepoek.) De korst van de pangsits is niet krokant, maar keihard (te lang bij te lage temperatuur gebakken) en de vulling is droog en korrelig (€6,75).

Batterijkip

De soep is het begin van de Selamatan Puri Gede rijsttafel (€32,50). Dus komt daarna van alles op tafel: saté ajam bijvoorbeeld. Helaas is de kip droog en hard. Net als de kip in de Ajam Base Bali, zoet-pittige kip in Balinese saus. Conclusie: met kip maken ze er niet veel van. Slechte batterijkip waarschijnlijk, en dan nog slecht behandeld ook.

De sambal goreng telor (ei) is pittig, dat wel. De babi kecap en de babi rica rica zijn redelijk (met varkens weten ze op Bali wel raad), de Gule kambing (lam, geen geit) is matig. De gado-gado is zeer matig (nauwelijks pindasaus) en de sayur lodeh is ook al matig.

Hoogtepunt moet voor ons natuurlijk de Rendang Padang zijn. Vroeger had Long Pura zelfs twee soorten: de gewone en, buiten de rijsttafel, rendang asli, echte rendang. Nu is er alleen deze, die ergens het midden tussen de twee houdt en waarvan vooral opvalt dat het rode vet nog onder in de kom zit; bij echte rendang wordt die weer door het vlees opgenomen, wat het hele eieren eten is. En als de smaak nu nog
mee zou vallen, maar nee, dit is een diepe teleurstelling.

De Nasi Kuning wordt aangekondigd als feestelijke gele rijst, maar er blijkt helemaal niets feestelijks aan te zijn. En dan zijn er nog de obligate ?serundeng, atjar en 'deepfrized' tempeh.

Smaakloos

Omdat we het niet kunnen laten, bestellen we als extra een portie Sambal Goreng Udang Peteh (€5,00). Een merkwaardig gerecht, waarvan de garnalen duidelijk op het laatste moment zijn toegevoegd, bijna rauw en zeker smaakloos.

En dan kun je voor het dessert nog kiezen tussen ijs met fruit en koffie of thee. We kiezen natuurlijk voor het ijs en krijgen behalve wat versneden fruit twee bolletjes, roze en wit, waarin je de allerslechtste soorten fabrieksijs, gemaakt met poeders en essences, herkent. Eén hapje en je hebt genoeg gehad.

Long Pura is wat je noemt vergane glorie. De pretenties zijn die van een topzaak, de kwaliteit is afgezakt naar een niveau waar ik mijn vrienden niet aan bloot wil stellen. En nu ik erover nadenk, ook mijn vijanden niet.

5,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden