Lonen vorig jaar minder gestegen dan in 2016

De cao-lonen zijn vorig jaar minder sterk gestegen dan in 2016. De lonen gingen gemiddeld met 1,5 procent omhoog, na een stijging met 1,8 procent een jaar eerder.

De sterkste loonstijging deed zich voor in de landbouw (2,3 procent), vooral dankzij loonsverhogingen in de glastuinbouw en dierhouderij. Beeld anp
De sterkste loonstijging deed zich voor in de landbouw (2,3 procent), vooral dankzij loonsverhogingen in de glastuinbouw en dierhouderij.Beeld anp

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

De lonen gingen gemiddeld met 1,5 procent omhoog, na een stijging met 1,8 procent een jaar eerder.

In de particuliere sector stegen de lonen een stuk harder dan bij de overheid. Dat terwijl het kabinet, gesteund door economen van onder meer het Centraal Planbureau (CPB) en De Nederlandsche Bank (DNB), al langer pleit voor sterkere loonstijgingen.

Overheidsdienaren kregen er gemiddeld 0,7 procent bij, werknemers in het bedrijfsleven 1,7 procent. De ambtenaren gingen er een jaar eerder juist het meest op vooruit met een loonstijging van 3,4 procent, nadat zij jarenlang op de nullijn waren gehouden.

Landbouw
De sterkste stijging deed zich voor in de landbouw (2,3 procent), vooral dankzij loonsverhogingen in de glastuinbouw en dierhouderij. Werknemers in de categorie overige dienstverlening, waar bijvoorbeeld wasserettes, kapperszaken en uitvaartondernemingen onder vallen, gingen er het minst op vooruit (1 procent).

De Nederlandse economie groeide afgelopen jaar volgens schattingen met meer dan 3 procent. Volgens vakbond FNV onderstrepen de cijfers dan ook waarom acties zoals die van donderdag in het streekvervoer nog altijd nodig zijn. "De toename van de lonen blijft te veel achter bij de economische groei," aldus arbeidsvoorwaardencoördinator Zakaria Boufangacha.

'Lagere inkomens krijgen netto iets minder'

De lagere inkomensgroepen in Nederland moeten dit jaar netto wat inleveren. Verder gaat bijna iedere werknemer er juist iets in nettoloon op vooruit. Dat blijkt uit berekeningen van salarisstrookverwerker ADP.

Mensen die tot 1500 euro bruto per maand verdienen, zijn in het algemene beeld de enige werknemers die er door alle ingrepen van de overheid iets op achteruitgaan, aldus ADP. Dit zijn bijvoorbeeld parttimers. Ze krijgen per maand netto zo'n 4 euro minder. Dit komt omdat zij de zogeheten arbeidskorting niet volledig te gelde kunnen maken.

Het gaat überhaupt om kleine bedragen die mensen minder of juist extra op hun bankrekening krijgen. Wie een minimum- (bruto 1578 euro) of modaal (2894 euro) salaris heeft, krijgt maandelijks netto ongeveer 7 euro meer, omdat ze wat minder belasting hoeven te betalen. Mensen die twee keer modaal krijgen, zien vanaf januari 16 euro meer op hun salarisstrook staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden