Londense politie weer beschuldigd van racisme

Vorige week vrijdag maakte hoofdcommissaris Ian Blair zijn aftreden bekend. Foto EPA/Andy Rain Beeld
Vorige week vrijdag maakte hoofdcommissaris Ian Blair zijn aftreden bekend. Foto EPA/Andy Rain

Het Londense politiekorps gaat gebukt onder een reeks beschuldigingen van racisme. Het korps heeft op dit gebied altijd al een discutabele reputatie gehad.

'Een vijandige en racistische omgeving': zo typeert de Metropolitan Black Police Association (Met BPA) het Londense politiekorps. De organisatie die opkomt voor niet-blanke agenten, voegt eraan toe dat het voorlopig alle campagnes zal boycotten om meer mensen uit etnische minderheden voor het grootste politiekorps van Groot-Brittannië te rekruteren.

De boycot is een ernstig probleem voor het Londense politiekorps, dat een geschiedenis van racistische incidenten kent. Londens burgemeester Boris Johnson heeft een onderzoek gelast.

Vorige week vrijdag maakte hoofdcommissaris Ian Blair zijn aftreden bekend. Blair stond onder steeds zwaardere druk om op te stappen, vooral nadat één van zijn belangrijkste secondanten, Tarique Ghaffur, was geschorst omdat ook hij het korps had aangeklaagd wegens racisme. Ook Blair zelf zou een racist zijn.

Blair heeft de beschuldigingen ontkend. Volgens hem zou het 'een enorme ontkenning zijn van zijn hele carrière, waarin hij altijd heeft gestreden voor een minder blank korps'.

Maar ook commandant Ali Dizaei, een adviseur van Blair, beschuldigt het korps van racisme. Ook hij is op dit moment geschorst, en er loopt een onderzoek tegen hem vanwege wanbeleid. Volgens de Met BPA is de top van het korps bezig met 'een heksenjacht'. ''Iedereen die de vijandige sfeer binnen het korps aan de kaak stelt, wordt geschorst, opgedragen 'z'n kop te houden', of tegengewerkt in de ontwikkeling van zijn carrière.''

In het BBC-programma Panorama heeft de zwarte commissaris Mike Fuller toegegeven dat hij het gevoel heeft twee keer harder te moeten werken om iets te bereiken dan zijn blanke collega's. Volgens Fuller hebben veel zwarte agenten die ervaring. ''Als je geen lid bent van de club of niet weet hoe je er binnen moet komen, kom je erachter dat je buitengesloten wordt. Het is me verscheidene keren overkomen dat mensen probeerden mijn promotie te blokkeren,'' beweert Fuller.

Symbolen van de Ku Klux Klan
Uit eigen onderzoek van Panorama blijkt dat tweederde van de niet-blanke agenten het gevoel heeft dat hun carrière door hun huidskleur wordt bemoeilijkt. ''Ik ben nog slechter behandeld dan mijn ouders,'' verklaart een anonieme agent. ''Het speelt zich allemaal af in het verborgene. Geen racistisch taalgebruik, maar je bent nooit goed genoeg voor een promotie.'' Het programma belicht ook een incident van enkele maanden geleden, toen twee Aziatische agenten symbolen van de Ku Klux Klan in hun kluisjes vonden.

Het is niet de eerste keer dat het korps wordt beschuldigd van racisme. Al in de jaren vijftig werd blanke agenten verweten dat zij etnische minderheden treiterden. In 1981 braken hevige rellen uit in de Londense wijk Brixton na geruchten dat blanke agenten een neergestoken zwarte jongen aan zijn lot zouden hebben overgelaten. Onderzoek leverde echter geen bewijs op dat binnen het korps sprake zou zijn van structureel racisme.

Maar een ander onderzoek, het Macphersonrapport dat in 2003 het licht zag, sprak wel degelijk van 'een racistisch instituut'. In 1993 werd een zwarte tiener in Zuid-Londen doodgestoken door een groep blanke mannen. Vooroordelen binnen het korps waren er mede verantwoordelijk voor dat de uiteindelijke dader wist te ontsnappen, luidde de conclusie. Na de moord werd de Met BPA opgericht om niet-blanke agenten bij te staan en ervoor te zorgen dat het korps minder blank werd.

Paul Stephenson, de Londense assistent-hoofdcommissaris, meent dat veel is bereikt sinds het Macphersonrapport, maar erkent ook dat er nog veel moet gebeuren. ''Toch heeft het korps wel drie keer zoveel zwarte agenten als tien jaar geleden.''

Alfred John, de voorzitter van Met MPA, vindt juist dat de situatie is er niet beter op is geworden. ''Het is erger dan tien jaar geleden.'' Volgens John zijn er nu minder niet-blanken in leidende functies dan toen, ondanks de tweeduizend nieuwe agenten afkomstig uit minderheidsgroeperingen. ''Ik denk dat die situatie een goede afspiegeling is van de Britse samenleving,'' aldus John.

Oud-burgemeester Ken Livingstone heeft het inmiddels opgenomen voor Blair. In een ingezonden stuk in The Guardian waarschuwt hij voor het ontstaan van 'rellen zoals in 1981, of Parijse toestanden, indien de nieuwe hoofdcommissaris niet uit hetzelfde hout is gesneden als Blair'. (VINCENT SMITS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden