Londense burgemeester hakkelend ten onder in pijnlijk vragenvuur

Het zou een luchtig interview worden, op de zondagmorgen. Tenminste, met die veronderstelling zat Boris Johnson zondagochtend op de sofa bij The Andrew Mair Show (BBC). Maar het interview met de alom geliefde Londense burgemeester draaide uit op een nachtmerrie. Hij kreeg drie niet geringe aantijgingen voorgeschoteld.

Presentator Eddie Mair refereerde aan een documentaire over Johnson die later op de avond door de BBC zou worden uitgezonden. 'Ben je er zeker van dat de kijkers niet liever meer willen horen over het woonbeleid in London?', probeerde de burgemeester nog, toen Mair hem beschuldigde van het verzinnen van een quote in The Times, de krant waar Johnson als journalist ontslagen werd.

Maar Mair hield voet bij stuk. 'Je hebt een quote verzonnen', zei hij een aantal keer. Johnson gaf dat uiteindelijk toe, al dan niet haperend en zoekend naar woorden. 'Wat gebeurde was dat.. Ik gebeurtenissen heb opgeschreven alsof ze vóór de dood van Piers Gaveston (de eerste graaf van Cornwall) plaatsvonden, terwijl ze eigenlijk na de dood van Piers Gaveston plaatsvonden.' Na een stilte: 'Ja, het is heel beschamend en het spijt me heel erg.'

De burgemeester vroeg nogmaals of ze het écht niet ergens anders over konden hebben. Maar Eddie Mair was onverbiddelijk en gooide hem nog meer beschuldigingen voor de voeten: Johnson heeft tegenover partijleider Michael Howard gelogen over een buitenechtelijke affaire. 'Ik heb hierover nooit een gesprek gehad met Michael Howard en dat ben ik ook niet van plan', zei de burgemeester als reactie hierop.

Uit een onderschept telefoongesprek bleek bovendien dat Johnson er niet voor schroomde om het adres van een journalist aan een vriend door te geven zodat die hem wel even in elkaar kon slaan. Johnson ter verdediging: 'Mensen zeggen wel meer gefantaseerde dingen als ze met hun vrienden praten'.

De conclusie van Eddie Mair over de integriteit van de burgemeester, die gezien wordt als de opvolger van David Cameron, loog er in ieder geval niet om: 'You're a nasty piece of work, aren't you?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden