Update

Londen wil Wilders niet, maar hij komt

Geert Wilders tijdens zijn bezoek aan het Deense parlement in Kopenhagen, waar hij zijn film Fitna in juni 2008 wel kon laten zien. Foto EPA/Jens Noergaard Larsen

DEN HAAG - Geert Wilders mag Groot-Brittannië niet in, omdat de Britse regering hem ziet als iemand 'die extremisme, haat en gewelddadige boodschappen verspreidt'. Maar hij gaat toch.

De PVV-voorman zou morgen zijn film Fitna presenteren in het Britse parlement, maar gisteren kreeg hij een inreisverbod. Toch heeft hij besloten naar Groot-Brittannië te reizen. Hij vindt het 'onvoorstelbaar' dat het land hem de toegang weigert. ''Dat is van een lafheid die z'n grenzen niet kent. We zullen wel zien of ze me in de boeien slaan.''
''Ik ben er beduusd van dat zoiets in Europa kan gebeuren. Als het nou om Saoedi-Arabië zou gaan. Maar het is een West-Europees land,'' zei hij gisteren. ''Laten ze me maar aanhouden.''

Volgens een in Londen uitgegeven verklaring verhindert de Britse regering 'iedereen die extremisme, haat en gewelddadige boodschappen verspreidt in onze gemeenschappen, de toegang tot het land'.

Wilders was door het Hogerhuislid Lord Pearson of Rannoch, van de UK Independent Party, uitgenodigd om tijdens een besloten bijeenkomst Fitna te vertonen. Pearson noemde zijn regering gisteren 'zwak' en 'kortzichtig'. Een eerdere vertoning werd afgelast na interventie van de invloedrijke Lord Nazir Ahmed, voorman van regeringspartij Labour in de senaat.

Baron Ahmed, een moslim die is geboren in Pakistan, reageerde verheugd op het regeringsbesluit. Hij had gedreigd om duizenden geloofsgenoten te mobiliseren om tegen de vertoning van Fitna te protesteren. ''Geert Wilders is in Nederland aangeklaagd voor het oproepen tot haat. Daarom is het een juiste beslissing hem de toegang tot het land te weigeren.''

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft bij zijn Britse collega David Milliband zijn ongenoegen kenbaar gemaakt over het inreisverbod. Hij vindt het 'betreurenswaardig' dat een Nederlands parlementslid de toegang tot een EU-lidstaat wordt ontzegd.

Ook in de Tweede Kamer is verontwaardig gereageerd op het reisverbod. Zo heeft Kamervoorzitter Gerdi Verbeet haar zorgen overgebracht aan haar Britse collega.

Bijna alle fracties hebben het verbod in scherpe bewoordingen veroordeeld. ''Een Nederlands parlementariër moet in een EU-land kunnen reizen,'' zei VVD-Kamerlid Hans van Baalen. Lidstaten van de Unie mogen niet op deze wijze met parlementariërs van een andere lidstaat omgaan, vinden GroenLinks en D66.

Wilders gaat volgende week naar Rome om Fitna in het Italiaanse parlement te vertonen. De week erop reist hij naar Washington. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.