Londen in shock na 'beestachtige terreurdaad'

In het zuidoosten van Londen, in de wijk Woolwich, is op klaarlichte dag midden op straat een man met messen om het leven gebracht. Het slachtoffer, vermoedelijk een militair, werd door twee mannen aangevallen. Ze gingen daarbij volgens een getuige 'als beesten' te keer. Sommigen spraken van een onthoofding. De Britse regering gaat uit van een terreuraanval.

De aanvallers werden op hun beurt door de politie neergeschoten en zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Getuigen zeiden twee zwarte mannen te hebben gezien die een derde man met messen en een hakmes te lijf gingen.

Eerst hadden de twee hem met hun auto aangereden, om vervolgens met hakmessen op hem in te steken. Volgens getuigen zou de soldaat zelfs zijn onthoofd. Na het toegetakelde lichaam naar het midden van de straat te hebben gesleept, bleven de moordenaars rondhangen. Een ervan liet zich filmen en fotograferen, eerst door geschrokken passanten, later door de pers. Na een goed kwartier arriveerde eindelijk de politie,

Beesten
'Ze hakten letterlijk op de man in', zei een getuige, James, tegen de radiozender LBC. Ze gedroegen zich als 'beesten', die het slachtoffer als een 'stuk vlees' behandelden. 'Ze sleepten hem van het troittoir en dumpten zijn lichaam in het midden van de straat en lieten het lichaam daar liggen', aldus James.

Het slachtoffer zou eerst met de auto zijn overreden voor de daders hem aanvielen met messen. Volgens getuige Julia Wilders ramden de twee mannen tegen een lantaarnpaal. Haar echtgenoot liep erheen omdat hij dacht dat het een ongeluk was. Het leek alsof twee mannen iemand reanimeerden, maar toen de man dichterbij kwam leek het er op dat ze zijn hoofd eraf aan het hakken waren. 'Toen de politie kwam rende één van de mannen naar de auto met twee vleesmessen in zijn hand. In reactie daarop schoot de politie de man neer. De andere man richtte zijn pistool op de politie en toen schoten ze hem ook neer', aldus de vrouw tegen The Guardian.

Oog om oog
Na de slachtpartij bleven de twee aanvallers rondhangen. Ze zwaaiden met hun messen en een vuurwapen, filmden elkaar en vroegen omstanders zelfs foto's van hen te nemen. Een van de omstanders heeft een video gemaakt waarop de man met bebloede handen voor de camera een verklaring aflegt. De video, waarvan de echtheid niet is bevestigd, toont een van de aanvallers vlak na de aanslag met een kapmes en slagersmes in zijn handen, die onder het bloed zitten. Hij stapt recht op de camera af en zegt:

'Wij zweren bij Allah dat we nooit stoppen met jullie bestrijden. De enige reden dat we dit gedaan hebben is omdat moslims elke dag sterven. Deze Britse soldaat is een oog om oog, tand om tand. We verontschuldigen ons dat vrouwen dit moesten zien, maar in ons land moeten onze vrouwen hetzelfde zien. Jullie zullen nooit veilig zijn. Loos uw regering. Ze geven niet om jullie.'

(De beelden, die als schokkend kunnen worden ervaren, zijn hier te zien.)

Het is niet bekend waar de mannen vandaan komen. De moordpartij vond plaats op enkele honderden meters afstand van de militaire Woolwich-kazerne plaats. Het slachtoffer droeg een T-shirt met de opdruk Help for Heroes, een militaire liefdadigheidsinstelling.

Cameron
Premier David Cameron sprak van een 'zeer schokkende' gebeurtenis.
Hij zegt sterke aanwijzingen te hebben dat het bij de aanval in Londen om een terreuraanval gaat. Cameron zei dat op een persconferentie in Parijs samen met de Franse president François Hollande. Hij liet ook weten dat Groot-Brittannië niet zal buigen voor terreur.

Cameron was in Parijs voor ontmoeting met de Franse president François Hollande. Hij zal eerder terugkomen naar Londen. Een crisiscomité van de Britse regering heeft een spoedbijeenkomst gehouden. Dat gebeurt alleen bij zeer ernstige incidenten. Tijdens de bijeenkomst is besloten dat de beveiliging rond de kazerne wordt aangescherpt.

Een woordvoerder van Buckingham Palace zei tegen Sky News dat de Britse koningin Elizabeth II bezorgd is over het nieuws. Labour-leider Ed Miliband heeft een bezoek naar Duitsland afgezegd vanwege de aanslag.

null Beeld ap
Beeld ap
Een video-still van ITV waarop de dader een verklaring aflegt. Beeld ITV
Een video-still van ITV waarop de dader een verklaring aflegt.Beeld ITV
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden