Londen bezorgd over komst Bulgaren en Roemenen

De Britse regering houdt een analyse over de eventuele toekomstige migratie van Bulgaren en Roemenië naar het Verenigd Koninkrijk achter. The Daily Telegraph meldde vrijdag dat het kabinet met het stuk in zijn maag zit, omdat er over minder migranten zou worden gerept dan velen voor realistisch houden.

Eric Pickles Beeld reuters
Eric PicklesBeeld reuters

De discussie valt samen met pogingen van premier Cameron het beleid jegens de EU uit te stippelen. De achterdocht jegens de 'club van bemoeizuchtige en spilzieke continentalen in Brussel' is weer opgelaaid. Cameron hoopt op termijn zijn land met een ander soort lidmaatschap positiever te stemmen.

In 2014 zou de EU geen belemmeringen meer moeten kennen voor burgers om zich in een ander EU-land te vestigen. Een Britse denktank, Migration Watch, schatte deze week dat dan elk jaar ongeveer 50.000 mensen uit Bulgarije en Roemenië naar het Verenigd Koninkrijk gaan komen. Het Britse kabinet heeft het in zijn eigen analyse volgens de krant over 'een minimale toestroom'.

Een lid van Camerons regering, Eric Pickles (minister van Plaatselijk Bestuur), kreeg pas nog een storm van kritiek over zich heen omdat hij in een tv-programma enkel erkende dat er 'een toestroom zou kunnen zijn' wanneer beperkingen om zich in het land te vestigen, wegvallen. Media herinnerden aan de officiële raming uit 2004 dat met de uitbreiding van de EU zich ongeveer 13.000 Oost-Europeanen zich in Groot-Brittannië zouden vestigen. Het zijn er inmiddels een miljoen.

Bulgarije en Roemenië zijn twee EU-landen die vooral onder Nederlandse druk nog niet konden toetreden tot de 'grenzenloze' Schengenzone. Groot-Brittannië is uit eigen beweging niet toegetreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden