Plus

Lokale zender Salto vreest omroepplannen

Omroep Salto vreest voor zijn voortbestaan. In de plannen voor een nieuwe lokale nieuwszender dreigt weinig over te blijven van de huidige televisie- en radiostations.

Een ploeg van AT5 aan het werk in de Stopera.Beeld Marco van Hal

Houdt iemand nog rekening met ons, vragen ze zich bij Omroep Salto steeds vaker af. In de strijd om de nieuwsvoorziening in Amsterdam lijkt het vooral om AT5 te gaan. "En wij dreigen het kind van de rekening te worden," zegt Saltodirecteur Willem Stegeman. Hij vecht voor zijn 'grassroots' tv- en radiostations.

Twee partijen azen op de concessie om tot 2024 het lokale nieuwsaanbod in Amsterdam te verzorgen: Publieke Omroep Amsterdam (POA), de stichting waar zowel AT5 als Salto onder vallen, en C-Amsterdam, een initiatief van onder anderen documentairemaakster Mildred Roethof.

Zij dienden ieder een eigen plan in, dat werd beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie en de Amsterdamse Kunstraad. Zij gaven de voorkeur aan C-Amsterdam, maar wethouder Touria Meliani (media) besloot dat C-Amsterdam en POA met elkaar om tafel moeten om te praten over samenwerking.

Verdedigbare keuze
Wat Stegeman zorgen baart, is dat in het voorstel van C-Amsterdam de rol van Salto wordt gemarginaliseerd. Op dit moment bestaat Salto uit twee televisiezenders en vier radiostations, maar als het aan Roethof ligt wordt het televisieaanbod teruggebracht tot programma's die overdag worden uitgezonden op de nieuwszender - het huidige AT5 - en gaat het aantal radiozenders terug van vier naar één. Verder moeten de aanbieders hun heil online zoeken.

"Het is C-Amsterdams goed recht plannen te maken en om te willen saneren," zegt Salto­directeur Stegeman. "Veel erger vind ik dat de adviescommissie in haar rapport schrijft dat 'deze keuze verdedigbaar is'. Wij worden zo slachtoffer van de discussie over de verschraling bij AT5 en de bestuursstructuur bij POA."

Volgens Roethof wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. "Ook wij hechten veel belang aan laagdrempelige open-accestelevisie en -radio voor Amsterdammers. Maar het kan wel anders dan hoe het nu gaat. Want, met alle respect voor Salto, veel programma's kunnen best een professionaliseringsslag gebruiken. Het is onzinnig om twee zenders te houden waar niemand naar kijkt."

Stegeman vindt het geen pas geven het aanbod van Salto langs de meetlat van televisie te leggen. "Als je dat doet, is het inderdaad vaak heel knullig. Het wordt gemaakt met minimale middelen. Maar je moet Salto zien als een vorm van burgerparticipatie die uniek is in Nederland. De programma's zijn enorm belangrijk voor verschillende gemeenschappen in Amsterdam, zoals de Surinaamse en Ghanese."

Hoeveel mensen naar Salto kijken en luisteren is niet duidelijk, dat wordt niet bijgehouden, maar volgens Stegeman worden de televisieprogramma's dagelijks door vijftienduizend mensen gestreamd en is met name het radiostation Caribbean FM populair.

"Elke dag stemmen alleen al zevenduizend mensen online af op die zender. De meeste wonen in Zuidoost, maar ook in Almere, Rotterdam en Paramaribo."

Onderschat belang
Een van de radiomakers is Anita Plowell, die sinds 2008 elke zaterdagmiddag een programma heeft op Caribbean FM. "En straks wordt me dat afgepakt," zegt ze. Haar show Double7FM is 'een beetje chaotisch en rommelig', maar dat hoort ook wel bij Surinaamse radio, legt ze uit. Plowell is bang dat ze straks alleen online terecht kan of dat haar show moet verhuizen naar een ongunstig tijdstip. "Voor Surinamers is radio belangrijker dan televisie. Zeker oudere luisteraars gaan echt niet streamen."

Plowell vreest, net als Saltobaas Stegeman, dat door zowel C-Amsterdam als de adviescommissie als de gemeente het belang van Salto wordt onderschat. "Het gaat altijd over AT5 en Salto wordt gezien als dat boedeltje waar ze ook nog wat mee moeten."

Volgens Roethof is er geen reden voor paniek. "Bij Salto moeten ze gewoon rustig afwachten. Wij gaan met POA praten en dan komt er een plan waarin we al het goede behouden."

Lees ook: Hoe gaat het nu verder met stadszender AT5?

Open acces

Salto is opgericht in 1984 en bestaat uit twee televisiekanalen en vier radiozenders: Razo, Mokum Radio, Caribbean FM en Radio Salto. Salto heeft geen redactie die zich inhoudelijk met programma's bemoeit, het aanbod komt via 'open access' tot stand. Dit betekent dat iedereen die een programma wil maken in principe welkom is.

Salto werkt samen met 300 verschillende partijen, uiteenlopend van de gemeente en OBA tot Ghanese kerkgenootschappen in Zuidoost. Jaarlijks krijgt Salto acht ton subsidie van de gemeente. Salto maakt deel uit van Publieke Omroep Amsterdam (POA), waar ook AT5, FunX en de Concert­zender onder vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden