Opinie

'Lokale Denk en PVV moeten compassie tonen'

Het is mogelijk dat Denk en PVV meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen. Hun opkomst is een opdracht om het debat aan te gaan, vindt D66 Amsterdam.

Tunahan Kuzu, lijsttrekker van Denk, voert op de Dappermarkt campagne Beeld anp
Tunahan Kuzu, lijsttrekker van Denk, voert op de Dappermarkt campagneBeeld anp

Na de verkiezingen worden winnaars gefeliciteerd en likken verliezers hun wonden. GroenLinks en D66 groeiden en werden met afstand de twee grootste partijen in ­Amsterdam. Grote winst wat ons betreft: een leeuwendeel van de Amsterdammers is vóór progressieve partijen die inzetten op onderwijs, duurzaamheid en een humaan vluchtelingenbeleid.

Dat stemt ons positief. Niet alleen omdat het onze idealen zijn die in Amsterdam op veel steun kunnen rekenen, maar ook omdat veel Amsterdammers eensgezind zijn.

Toen een paar dagen na de verkiezingen de uitslag per stembureau bekend werd, bleek dat het gemiddelde van de stad niet representatief is voor alle delen van de stad. Zo haalde Denk de meeste stemmen in Nieuw-West en werd de PVV - na GroenLinks - de grootste partij in Noord. De idealen van deze partijen die de grootste zijn in verschillende stadsdelen, liggen mijlenver uit elkaar.

Als in Volendam de PVV de grootste partij wordt, weet je dat dit bijna geheel het gevolg is van beeldvorming en niet van persoonlijke ­ervaringen. Er wonen immers weinig mensen met een migrantenachtergrond. Was dat wel zo, dan was er misschien meer begrip en wederzijds respect geweest.

Vechten als grootmachten
In Nieuw-West en Noord is dat anders. Hier ­wonen mensen van alle achtergronden door elkaar heen. Zo zien we dat graag in Amsterdam. Maar in buurten waar de PVV en Denk als grootmachten vechten om de winst, kun je moeilijk spreken van eensgezindheid.

Met eensgezindheid bedoelen we niet dat je allemaal hetzelfde vindt, aan hebt, eet of stemt, maar dat je kunt leven met het standpunt van je buurman.

De PVV wil van de groep mensen waarvoor Denk zegt op te komen, minder, minder, minder. Denk predikt een boodschap van verbinding, ze claimt de enige partij te zijn die iets doet tegen discriminatie, maar kwam met ongefundeerde, schokkende verwijten naar artsen. Die zouden ­volgens Denk bij ouderen met een migrantenachtergrond sneller de stekker eruittrekken. Onacceptabel om zo de gezondheidszorg en onze artsen weg te zetten. Verbindend is het in ieder geval niet.

Opdracht
PVV en Denk hebben, ieder op hun eigen manier, een geluid laten horen dat gehoor vond bij veel kiezers. Bij de PVV kan het moeilijk het palet aan oplossingen geweest zijn dat de doorslag gaf. Van de maatregelen die op het ene A4'tje werden voorgesteld, is de cruciale 'hoe dan?'-vraag nooit beantwoord. Denk liet wel een ­serieus programma doorrekenen.

Maar wat beide partijen met succes hebben gedaan, is ervoor zorgen dat veel kiezers het idee kregen dat juist zij er voor hen waren.

Bestaande, mindere polariserende partijen schieten daar voor die kiezers kennelijk in te kort. En dat is een opdracht aan onszelf. Niet alleen moeten we zorgen dat iedere Amsterdammer weet dat wij er voor ze zijn, ongeacht waar je opa vandaan komt, waar je wieg heeft gestaan of op wie je verliefd bent.

Barmhartig
Het is mogelijk dat zowel Denk als de PVV in Amsterdam meedoet bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Dan zullen we op ­lokaal en buurtniveau met elkaar het debat aangaan. Voor dat debat moet je weten wat er speelt in gezinnen en in de buurt en met concrete oplossingen komen voor Amsterdammers. Alleen zo kun je er voor iedere Amsterdammer zijn.

Er wordt wel eens gezegd dat we in Amsterdam een linkse VVD hebben. Als Denk en PVV gaan meedoen in Amsterdam, dan hopen wij dat er een barmhartige PVV en Denk bijkomen. Weet wel dat Amsterdammers niets hebben aan trollaccounts, een twitterstorm of ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van artsen.
Welkom in Amsterdam.

Reinier van Dantzig, D66-fractievoorztter­ ­Amsterdam; Yassmine El Ksaihi, D66 algemeen bestuur Amsterdam-Noord; Ronald Mauer, D66 dagelijks bestuur Nieuw-West.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden