Lokale belastingen Amsterdam volgend jaar omlaag

Amsterdammers gaan volgend jaar minder lokale belastingen betalen. De gemeente verlaagt de rioolheffing met gemiddeld 22,50 euro. Het tarief voor drinkwater gaat vier procent omlaag.

Michiel Couzy
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dit maakte wethouder Udo Kock van Financiën woensdagochtend bekend bij de presentatie van de begroting van de gemeente. Bedrijven die veel water verbruiken, zoals horeca en autowasstraten, gaan fors meer rioolheffing betalen. De zeven grootste verbruikers gaan 90.000 euro betalen in plaats van 150 euro.

Kunstinstellingen krijgen hun zin: de subsidies die ze ontvangen worden aangepast aan het prijspeil, dit betekent dat de subsidie net zo hard toeneemt als de inflatie. Guikje Roethof van de Kunstraad pleitte hier eerder deze week hartstochtelijk voor. Dit gebeurt voor het eerst sinds 2012, aldus Kock.

Zoals eerder was afgesproken door de coalitie van D66, VVD en SP investeert de gemeente extra in onderhoud van openbare ruimte, met name buiten de ring en in Noord. Hiervoor is 64 miljoen gereserveerd, waarvan tien miljoen is bestemd om Amsterdammers met een achterstand voor dit werk in te zetten.

De gemeente trekt geld uit voor 300 watertappunten, verspreid over de stad.

Eenzaamheid
Daarnaast wordt één miljoen euro vrijgemaakt voor de aanpak van eenzaamheid. Hiermee komt het college tegemoet aan de wens van de PvdA. Een eerder voorstel van de oppositiepartij voor zo'n aanpak strandde in de raad bij gebrek aan dekking.

De totale begroting bedraagt 5,8 miljard euro. De schuld zal komend jaar stijgen van 4,3 naar 5,0 miljard euro. Tegenvaller voor Amsterdam is de verminderde bijdrage van het rijk. De gemeente ontving 25 miljoen euro minder.

Stadsdelen
De forse bezuinigingen die de stadsdelen vanaf volgend jaar moeten doorvoeren, worden enigszins gedempt. In de eerste twee jaar zijn de besparingen iets minder fors.

Lees ook [+]: Dit zijn de mee- en tegenvallers uit de Miljoenennota, de 8 beste politieke trucs tijdens de Algemene Beschouwingen (trap er niet in) en hoe een ongemakkelijke burgemeester Van der Laan naar de koning moet zwaaien

Wethouder Udo Kock Beeld ANP
Wethouder Udo KockBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden